Films en documentaires

Een filmavond organiseren tijdens de Vredesweek? Leuk! Maar welke film kies je? We helpen je graag op weg met een aantal titels die goed bij het Vredesweekthema passen.


Het thema van dit jaar is 'inclusief samenleven'. Iedereen kent wel het gevoel er even niet bij te horen en uitgesloten te worden. Echter, ervaren sommigen dat ze stelselmatig niet gehoord worden en dat ze geen onderdeel uitmaken van een groter geheel. Deze uitsluiting licht diep verankerd in onze samenleving. Dit jaar is hebben wij een lijst van tien films en documentaires gemaakt, die passen bij verschillende aspecten van het thema en zeker de moeite waard zijn om te bekijken.


An Occurrence at Arvene 
(fictie- 2020-7m)
Dit is een shortfilm over een man die een bezoek brengt aan een leeg huis. Al snel wordt duidelijk dat het alledaags niet zonder gevaar is, als je zwart bent. Het gaat over discriminatie en de gevolgen van stereotypering. Klik hier om de shortfilm gratis bekijken. 

Echoes of IS we share the scars (documentaire- 2017- 75m)
Dit is een web documentaire, die bestaat uit twaalf aangrijpende verhalen. Het zijn twaalf portretten van verschillende mensen die te maken hebben gehad met IS. In het dertiende portret komen verschillende mensen van eerdere portretten samen. Hierin komt naar voren hoe je ondanks meningsverschillen met respect met elkaar in dialoog kan gaan. Klik hier om de documentaire gratis te bekijken. 

Exit (fictie- 2013- 90m)
Dit is een Nederlandse speelfilm over de harde realiteit van het uitzetbeleid. Amadou is nog maar een kind als hij vlucht naar Nederland. Hij brengt jaren door in een asielzoekerscentrum, wachtend op een uitspraak over zijn asielaanvraag. Hij leert ondertussen de taal en gaat naar school waar hij bezig is met het halen van zijn diploma. Echter, voordat Amadou zijn diploma kan behalen wordt hij teruggestuurd. Klik hier om de speelfilm gratis te bekijken. 

Layla M. (fictie- 2016- 98m)
Layla M. gaat over een geboren en getogen jonge Amsterdamse vrouw. Ze heeft het in de huidige verdeelde samenleving soms moeilijk om de toekomst voor haar te zien. Ze voelt zich Nederlands, maar ook Marokkaans en is op zoek naar haar identiteit. Klik hier om de film te bekijken. 

Ik alleen in de klas (documentaire- 2016- 74m)
In Ik alleen in de klas gaat regisseur Karin Junger samen met haar familie de confrontatie aan met het racisme dat zij ervaren in hun dagelijks leven. In deze documentaire wordt zichtbaar hoe subtiele en minder subtiele vormen van racisme invloed hebben op het leven van jonge Nederlanders. Klik hier om de documentaire te bekijken. 

Suffragette (fictie- 2015- 106m)
Dit is een historisch drama over Britse vrouwen die aan het begin van de 20e eeuw hebben gestreden voor vrouwenrechten. In hun strijd zetten de vrouwen alles op het spel: hun baan, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Klik hier om de film te bekijken. 

Blinded by the light (fictie-2019-118m)
Deze film vertelt het verhaal van Javed, een jongen met een Pakistaanse achtergrond die opgroeit in Londen. In een periode van racisme en economische crisis schrijft Javed gedichten om te ontkomen aan de intolerantie van de stad en zijn traditionele vader. Klik hier om de film te bekijken.

The Hate u Give (fictie- 2018- 132m)
Hoofdpersoon Starr Carter beweegt zich constant tussen twee werelden: de arme, Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels witte priv├ęschool waar ze naartoe gaat. Door een incident wat zich voordoet, moet ze een keuze maken en opkomen voor wat juist is. Klik hier om de film te bekijken. 

Made in Dagenham (fictie- 2011- 113m)
Deze film speelt zich af in Engeland in 1968. Rita werkt in Dagenham en werkt zoals veel andere vrouwen bij de Ford Fabriek. Als zij erachter komen dat ze minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega's, komen ze in opstand. Klik hier om de film te bekijken.

I am not your negro (Documentaire- 2016- 93m)
Deze documentaire vertelt de geschiedenis van racisme in de Verenigde Staten. Zowel de burgerrechtenbeweging van de jaren zestig als de huidige #BlackLivesMatter beweging komen aan bod. Klik hier om de documentaire te bekijken.


Organiseer je een filmavond en wil je die in onze online agenda vermelden? Dat kan! Stuur je programma door naar vredesweek@paxvoorvrede.nl en wij zorgen ervoor dat jullie activiteit in onze agenda komt te staan.