Alternatieven


PAX en de Raad van Kerken in Nederland raden aan om uiterst terughoudend te zijn bij het organiseren van een fysieke Walk of Peace (WoP) in verband met de anderhalve meter- afstandsregel. Daarom raden wij aan om te kijken naar de andere mogelijkheden, zodat mensen, zowel organisaties als deelnemers, toch verbinding met elkaar kunnen maken. Hieronder kun je een aantal suggesties voor een alternatieve Walk of Peace vinden. 

Heb je nog vragen over, of andere suggesties voor de Walk of Peace? Neem dan contact op met vredesweek@paxforpeace.nl.


Verbinding tussen organisaties:

Eén van de doelstellingen van de Walk of Peace is om duurzame verbindingen aan te gaan met andere (religieuze of culturele) organisaties in de eigen buurt of stad.

  • Maak contact met verschillende organisaties en vraag hoe het met hen gaat. Bespreek met die organisaties hoe je nu al, maar ook juist in de Vredesweek met elkaar verbonden wilt zijn en dit wilt laten zien naar buiten. Kijk hoe je elkaar in deze tijd kunt helpen. Maak bijv. een nieuwsbrief voor de achterban(nen) met daarin vredesboodschappen van de verschillende organisaties uit je buurt. Breng elkaar een vredesgroet, bak een cake, stuur een bos bloemen of een mooie tekst, help elkaar en zet een foto hiervan op Facebook en in de krant.
  • Organiseer interviews met vertegenwoordigers van de verschillende organisaties over het thema van de Vredesweek. Publiceer tekst (in krant of website), geluidsopnames of video-opnames (via eigen website of Facebook).

Verbinding tussen deelnemers: 

Met een grote groep is het lastig om anderhalve meter afstand te bewaren. Mogelijk krijg je ook geen vergunning voor een dergelijk evenement. Wat kun je wel doen:


  • Bedenk een route die individueel of door eigen huishouding op eigen tijd gedurende de week kan worden gelopen. Zet de route op je eigen website en/of die van aangesloten organisaties, en laat het via de VVV of bibliotheek verspreid worden. Laat deelnemers op een plek langs de route (buurthuis/kerk/moskee/bibliotheek?) hun naam achterlaten in een deelnemersboek met een reactie erbij over vrede. Of zet er een schatkist bij (net als bij Geocaching) waar deelnemers iets uit kunnen halen en er iets van zichzelf in kunnen stoppen. Een foto op Facebook van elke deelnemer zorgt ook voor verbinding.
  • Via Google Maps kan een route langs belangrijke historische plekken uitgestippeld worden, die mensen individueel of met eigen huishouden kunnen lopen. Deelnemers krijgen dan op bepaalde punten muziek te horen of kunnen korte filmpjes hier bekijken. Het is zelfs mogelijk om een app hiervoor te ontwikkelen, zoals de Ambassade van Vlaardingen gedaan heeft.
  • Organiseer een WoP met een beperkt aantal deelnemers en laat mensen in kleine groepjes met voldoende afstand van elkaar lopen. Eventueel kunnen gekleurde linten van anderhalve meter lengte gebruikt worden om verbinding tussen deelnemers te symboliseren. Biodanza kan hier ook ingezet worden, om verbinding en afstand tegelijkertijd vorm te geven (https://www.biodanza.nl/).
  • Maak tijdens de route ergens een kunstwerk rond vrede, waar iedere deelnemer steeds op eigen tijd iets aan kan toevoegen.
  • Zorg voor onlinevideo’s met daarin korte rondleidingen door kerk/moskee/buurthuis of tempel in de buurt. Laat voorgangers van de religieuze gemeenschappen een korte videoboodschap inspreken.