Thema 2018

Thema van de Vredesweek 2018: Generaties voor vrede!

Door de generaties heen, in wat voor situatie dan ook, staan steeds weer mensen op voor vrede. Het thema van de Vredesweek is dit jaar dan ook Generaties voor vrede. Oud en jong kunnen veel aan elkaar hebben op weg naar een vreedzame wereld.Vrede kun je leren
Oudere generaties delen hun verhalen met jongeren, zodat die van hun ervaring kunnen leren. Jongere generaties halen inspiratie uit bijzondere rolmodellen - binnen hun familie of in de wereldgeschiedenis. In Amerika bijvoorbeeld staan dit jaar jongeren massaal op tegen wapengeweld. En het waren jongeren die een nieuwe zwengel gaven aan de strijd om kernwapens de wereld uit te krijgen. Een wens die hun ouders vaak al hadden. Wat hieruit blijkt? Vrede kun je leren, van elkaar. Het is ook een keuze: niet terugslaan, maar samen verdergaan.

Impact van oorlog
Door de komst van vluchtelingen zien we opnieuw dat vrede niet vanzelfsprekend is. Oorlogsherinneringen en -trauma’s worden vaak van ouder op kind doorgegeven. Luister naar die verhalen, deel ze, tijdens de Vredesweek, en daarna. Ook de verhalen van mensen die nog steeds midden in conflict of oorlog leven. Mensen die zich, ondanks het geweld om hen heen, blijven inzetten voor vrede. Met vallen en opstaan. Verhalen verbinden het verleden met het heden en ook mensen onderling.

Doe ook mee
Wil je met het thema aan de slag?

  • In de kaders op deze pagina vind je twee werkvormen in het kader van 'Generaties voor vrede'.
  • Via de sprekersbank kun je medewerkers van PAX uitnodigen die de lokale situatie in de conflictgebieden waar PAX actief is als geen ander kennen, of één van de Syrische vluchtelingen met wie we samenwerken.
  • Materialen en suggesties voor vieringen vind je in de online winkel. Suggesties voor activiteiten vind je in de activiteitenbank.
     
  • Zoek je activiteiten voor kinderen? Bekijk dan eens het onderwijsmateriaal dat wij voor de Vredesweek geselecteerd hebben. 

We hopen dat de generaties nog meer met elkaar verbonden raken. Dat jong van oud leert, en oud van jong. Wanneer generaties samen optrekken, houden we een solidaire samenleving. Generaties voor Vrede, hier en verder weg.

---

Meer lezen over dit thema? 
Hier vind je een column van Ambassadeur van Vrede Vincent Bijlo en een verdiepingstekst bij het thema Generaties voor Vrede.