PAX Duif

PAX zet vredeshelden in het zonnetje met een PAX Duif. Mensen die verandering teweeg brengen, op grote of juist kleine schaal. Of je nu je mensen die in de knel zitten helpt, journalistieke stukken schrijft over mensen in conflictgebieden of juist de vrede bewaart in ons parlement, alle winnaars dragen op eigen wijze bij aan een vreedzamere wereld. Zij steken hun nek uit en daarom verdienen ze de PAX Duif.


Juryleden PAX Duif 2020

Chantal Suissa

Chantal Suissa is trainer, spreker en adviseur. Ze heeft diverse succesvolle programma’s opgezet die zich richten op verbinding in de samenleving en empowerment van jongeren. Verbinding, communicatie en conflictbemiddeling vormen hier de kern van. Voorbeelden van haar projecten zijn Mo & Moos, waar ze de PAX Award voor kreeg, en Rechtstaat in de klas. Suissa zet zich in voor diversiteit en inclusie en is bruggenbouwer ten top. Dit komt niet alleen terug in haar projecten, maar ook in haar ervaring als voormalig hoofdredacteur van Nieuw Wij.

Kijk hier voor meer informatie over haar projecten.


amma.jpgAmma Asante

Amma Asante is oud-Kamerlid namens de PvdA en voorzitter van de landelijke Cliëntenraad. In de Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met internationaal onderwijs. Ze zette zich in voor een onderwijs systeem dat niet kijkt naar de achtergrond van iemands ouders, maar naar iemands talenten. Dat gaat natuurlijk breder dan alleen onderwijs en vergt verandering in de hele samenleving.  “Mijn ideaal voor Nederland is een tolerante samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Het is een samenleving vrij van discriminatie en uitsluiting.” -Amma Asante (NieuwWij)


Amma Asante is
oud-Kamerlid namens de PvdA en voorzitter van de landelijke Cliëntenraad. In de
Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met internationaal onderwijs. Ze zette
zich in voor een onderwijs sysFarid Tabarki

Farid Tabarki onderzoekt de veranderende tijdsgeest en ontwikkelingen die de samenleving veranderen. Onderwerpen die hier naar voren komen zijn o.a. decentralisatie en transparantie. Als uitmuntend spreker inspireert en leert hij zijn toehoorders over de transformaties van de samenleving en wat dit betekent voor de mens en de organisatie. Tabarki is oprichter van Studio Zeitgeist, waarin hij met adviezen en projecten organisaties leert om deze nieuwe, dynamische wereld te omarmen. Hij was bovendien lid van het Platform Onderwijs2032, dat de overheid adviseerde over de kennis en vaardigheden die leerlingen moeten leren in het onderwijs, rekening houdend met (toekomstige) ontwikkelingen in de samenleving.

Kijk hier voor meer informatie over Farid Tabarki.


Programmamaker en
journalist Sinan Can geeft hedendaagse conflicten op een toegankelijke manier
weer. Hij laat het Nederlandse publiek kennis maken met onder andere de
Arabische Lente, 9/11 en het conflict in Afghanistan, waarin hij terugblik op
de situatie maar ook kijkt naar hoe het de huidiJuryvoorzitter Sinan Can

Programmamaker en journalist Sinan Can geeft hedendaagse conflicten op een toegankelijke manier weer. Hij laat het Nederlandse publiek kennis maken met onder andere de Arabische Lente, 9/11 en het conflict in Afghanistan, waarin hij terugblik op de situatie maar ook kijkt naar hoe het de huidige samenleving heeft beïnvloedt. Het is dan ook niet onverwacht dat hij in 2016 de prijs Journalist voor de Vrede won. Recentelijk gaf Sinan het Syrisch conflict een gezicht door het persoonlijke verhaal van Elias te vertellen; en interviewde hij een Nederlandse jihadist om meer te leren over het jihadistisch netwerk door generaties heen. Meer informatie over Sinan Can is hier te lezen.

Veel jongeren zullen Sinan bovendien kennen van Wie is de Mol 2019.

Bekijk hieronder de uitreikingen van 2019: 


Typhoon


Typhoon nodigt iedereen uit om nieuwsgierig te zijn. Hij zegt: "Racisme is vaak ook angst voor elkaar." Naast muzikant en rapper is Typhoon spreker, docent, inspirator, filosoof, broer, oom, acteur, Edison Award-winnaar en ondernemer. Negativiteit beantwoordt hij met liefde, hij laat zich niet verleiden tot haat en conflict. Hij maakte in 2018 een serie in de voetsporen van Martin Luther King, over hedendaags racisme in de VS, waarin hij stelling neemt tegen racisme. In 2019 is hij weer terug op het poppodium. "Muziek is energie, God is liefde en liefde is energie. Wat me inspiratie heeft gegeven is dat ik me weer heb laten dopen, ik heb een persoonlijke liefdesband met God.”

Daan Roovers


Daan Roovers, filosoof en sinds april dit jaar Denkers des Vaderlands, roept op om ‘het stille midden’ het woord te geven om zo polarisatie tegen te gaan. We leven in een cultuur waarin je continue je mening moet geven. Volgens Daan Roovers is het tijd dat we niet meer vragen ‘Wat vind je?’, maar ‘Wat denk je?’ of ‘Wat zou je willen weten?’ Ze is bezig met een proefschrift over de publieke opinie Public Opinion in the Age of the Digital Public Sphere. Hoe gaan we om met de vrijheid van meningsuiting? Leven we nog wel in het juiste democratische systeem? Haar voorlopige conclusie luidt: "Het publieke debat heeft niet alleen meningsuiting nodig, maar ook ambitie in meningsvorming." Omdat Daan Roovers krantenredacties, programmamakers en journalisten oproept de gematigde stem meer aandacht te geven, ontvangt ze de PAX Duif. 


Mpho Tutu


Mpho Tutu was blij verrast met de PAX Duif. Ze leerde vicieuze cirkel van wraak te doorbreken door de cirkel van vergeving. Mpho was tot 2016 directeur van de Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation, die zich inzet voor vrede, sociale rechtvaardigheid en verzoening vanuit de filosofie van Ubuntu. Dat is een Afrikaanse Ubuntu-filosofie die ervan uitgaat dat elk mens iemand is via andere mensen, dat we samen een weefsel vormen. Ze schreef met haar vader emeritus aartsbisschop Desmond Tutu het Boek van Vergeving, waarin ze vier stappen beschrijft die leiden tot verzoening. Ze zet zich in voor kansarme vrouwen, maar ook voor academische vrouwen. “Je bent niet waardevol om de dingen die je doet, maar je bent waardevol omdat je er bent.”


Cobi Noordhoff

Laat je ziel spreken en je handen wapperen. Een uitspraak die Cobi Noordhoff typeert. Dit jaar organiseert ze weer een vredeswandeling, een filmavond, een viering en nog veel meer. Cobi Noordhoff, trekker van de Ambassade van Vrede Almelo, heeft binnen het Apostolisch Genootschap de Vredesweek groot gemaakt. Niet alleen in ‘haar’ Almelo, maar ook daarbuiten is ze een ware ambassadeur. In Almelo organiseert ze onder andere ook de Walk of Peace samen met een hele keur aan andere organisaties en de burgemeester. Cobi verbindt religieuze mensen met humanisten, moslims met christenen.  “Vrede is dat je elkaars achtergrond respecteert en waardeert.”