Heerlen

Wanneer: 22 september 2019
Startpunt: parkeerplaats Bernardinuscollege
Eindpunt: Royal filmtheater 
Duur: 11:00 - 12:30


Over de Walk of Peace Heerlen zegt het Vredesplatform Heerlen en het Missionair Overleg Parkstad:

"Eerder deze week (17-18 september) is het 75 jaar geleden dat Heerlen werd bevrijd van het regime van Nazi-Duitsland. Voor de mensen die dit indertijd bewust meemaakten, is het nog steeds een gedenkwaardige dag. Maar het betekent ook het aanbreken van een periode van vrede voor iedereen in onze streken die voortduurt tot nu toe. Daar willen we bij onze jaarlijkse Vredeswandeling of Walk of Peace op Vredeszondag 22 september graag bij stil staan.

De Walk of Peace zal in en nabij het centrum van Heerlen worden gelopen. De Vredeswandeling begint om 11.00 uur bij het Bernardinuscollege, Akerstraat 95. Martin van der Weerden, docent Geschiedenis aan het Bernardinuscollege, zal de wandeling begeleiden. Hij zal, startend bij het Bernardinuscollege, de geschiedenis van de bevrijding op enkele plekken in het Heerlense centrum laten herleven.  

Zo zullen we stilstaan bij de Vredeskapel (Begraafplaats Akerstraat). Daar staan ook de gedenkstenen voor de soldaten en medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedood door oorlogsgeweld en voor de Joden die naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd en daar om het leven zijn gebracht. Ook zullen we op het Tempsplein aan enkele Stolpersteine aandacht besteden. De wandeling zal eindigen nabij het Royal filmtheater en de synagoge.  

Om het thema van de Vredesweek ‘Vrede verbindt over grenzen’ kracht bij te zetten, worden ook mensen uit onze buurgemeente Aken en van de Internationale School in Brunssum uitgenodigd. Zij zullen tijdens de wandeling korte intermezzo’s verzorgen, onder andere over de bevrijding van Aken.  

De Walk of Peace zal ± anderhalf uur duren waarvan ongeveer de helft van de tijd wandelen. Aansluitend zal in het zaaltje van café d’r Klinge, Pancratiusplein 47, gelegenheid zijn om na te praten en indrukken en ervaringen te delen. Er worden koffie en thee geserveerd. En wellicht krijgt deze Walk of Peace zo nog wel een vervolg?  

Ans Houben van het Missionair Overleg Parkstad en Harrie Winteraeken van het Vredesplatform Heerlen verwoorden de uitnodiging tot deelname aan de Walk of Peace als volgt: 'Laten we ons realiseren als we vandaag door ons Heerlense centrum lopen hoe belangrijk de bevrijding van Heerlen en de gebeurtenissen vlak daarna waren als fundament van onze hedendaagse samenleving.'"