Brief van Vincent Bijlo, 2019


Brief van Vincent Bijlo, Ambassadeur van Vrede  


‘We gaan een grensverleggende Vredesweek tegemoet’  Lieve PAXmensen, vredebewaarders, peacekeepers, hier is uw Vredesambassadeur, Vincent Bijlo.

We gaan een grensverleggende Vredesweek tegemoet. Niet dat we grensoverschrijdend gedrag gaan vertonen in sociaal opzicht, wij dwingen geen vrede af met geweld, nee, we gaan verbinden over grenzen heen.  

We zoeken dit jaar de grenzen op en we gaan kijken wie zich achter die grenzen bevinden. Dat zijn "zij", "wij" staan aan deze kant. Achter de grenzen wonen "die van daar", wij zijn "die van hier."

Voor een oorlog, of een conflict dat kan leiden tot een oorlog, heb je grenzen nodig, een oorlog is altijd wij tegen zij, hier tegen daar. Als je dus van zij wij maakt en van daar hier, heb je vrede. Dat klinkt simpel, maar voer het maar eens uit.  

We leven in een tijd waarin mensen zich meer en meer willen terugtrekken achter grenzen. Deze verschansingsdrang voelt misschien geborgen, gezellig onder ons, maar wordt de wereld daar veiliger op? Nee. Als er nou iets is dat de geschiedenis bewezen heeft dan is het dat wel. Toenadering, dat is de sleutel van vrede. Niet kijken naar wat de ander is, maar zien wie de ander is. De ander is een mens, net zo'n mens als jij, die dezelfde lucht ademt als jij, lucht is achter de grens niet anders van samenstelling. De mens kan moslim zijn, christen, Jood, boeddhist, buitenlander, vluchteling, lgbtqiap of wat dan ook, de mens is bovenal mens. Hij of zij kan zwart zijn, wit, blank, bleek, bruin, geel, roze of een roodhuid, hij is mens. Als je niet denkt in rassen is er geen racisme, als er geen wij en zij meer zijn, zijn wij allemaal wij en zijn vijanden geen vijanden meer.  

Oorlog is angst, vermomd als moed, ik heb het al vaker gezegd, maar als het over vrede gaat kun je jezelf niet vaak genoeg herhalen.  

We gaan een grensloze Vredesweek tegemoet omdat we leven in een inclusieve wereld waarin iedereen gelijkwaardig is en niemand bang hoeft te zijn voor een ander. Jullie, vredestralers, jullie zijn de PAX-lampen. Jullie licht schijnt dwars door grensmuren heen. Jullie laten anderen zien, door zelf te zien. Jullie verbinden. Geen wonden op slagvelden, nee, jullie verbinden mensen die in vrede willen leven, die mogen zijn wie ze willen zijn.  

Vrede is net een huwelijk. Je moet er altijd aan blijven werken, dan blijft het fris. Breng licht, lucht en ruimte, ik zie jullie!  

Liefs, Vincent.