< terug naar nieuwsoverzicht

Zuid-Soedan: een kind op weg naar volwassenheid

09-07-2012

Foto’s van uitzinnig blije Zuid-Soedanezen die de onafhankelijkheid van hun nieuwe land vierden, gingen een jaar geleden de wereld over. Hoe staat Zuid-Soedan er een jaar later voor? Heeft de onafhankelijkheid gebracht wat het land ervan hoopte? En hoe gaat het met de olie-industrie in Soedan? Wat is de invloed van de olie-investeringen op het functioneren van de kersverse staat? Over deze vragen discussieerden experts tijdens de Afrikaborrel van IKV Pax Christi op maandag 25 juni.


1191

Soedan en Zuid-Soedan hebben nog steeds geen afspraken gemaakt over zaken als de grensbepaling, olieproductie en schuldverdeling, en spanningen tussen de landen lopen geregeld hoog op. Zuid-Soedan moet echter ophouden (Noord) Soedan de schuld te geven van alle interne problemen, vindt Hildebrand Bijleveld, journalist bij Free Press Unlimited en directeur van Radio Dabanga en Tamazuj in Zuid-Soedan. Het land is dan wel onafhankelijk, maar nog lang geen democratische rechtsstaat. In Zuid-Soedan bepaalt gewoonterecht – per subcultuur verschillend - de gang van zaken, en Bijleveld wijst erop dat met dit gewoonterecht corruptie gepaard gaat. Volgens hem kan zelfs de president moeilijk deze corruptie bevechten omdat hij zelf lid is van een stam en familie waar gewoonterecht bepalend is.

Zuid-Soedanese identiteit
Om de corruptie uit te bannen, zien Jok Madut Jok en Santo L. Deng echter wel degelijk een rol voor de overheid in Zuid-Soedan weggelegd. Jok Madut Jok is staatssecretaris voor Cultuur in Juba en directeur van de denktank Sudd Institute, Santo Deng is voorzitter van het Sudan Forum en Diaspora Forum for Development. Om de staat goed te laten functioneren, moet corruptie worden uitgeband en dus het cliëntelisme in het land.

Nog belangrijker noemen Jok, Deng en Bijleveld de noodzaak voor het ontstaan van een Zuid-Soedanese culturele identiteit die gedeeld wordt door alle inwoners. Een culturele identiteit en breed gedeelde waarden vormen immers een betere basis voor de oprichting van nationale instituties.

Olie
Maarten van den Bosch, beleidsadviseur Soedan en Zuid-Soedan voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Soedan en Zuid-Soedan economisch gezien zware tijden beleven. Zuid-Soedan heeft de olietoevoer naar het noorden afgesloten omdat Soedan olie aftapte en een uitzonderlijk hoog tarief wil rekenen voor de doorvoer.

Het onderhandelingsproces tussen Soedan en Zuid-Soedan over Abyei, grenzen, gebruik van pijplijnen en de status van onderdanen op elkaars grondgebied verloopt moeizaam. Van den Bosch ziet een gebrek aan politieke wil aan beide kanten. Van belang is dat de internationale gemeenschap druk op beide landen blijft uitoefenen om tot een politieke oplossing te komen. Santo denkt dat deze wil er wel bij Zuid-Soedan is maar niet bij Soedan.

Nieuwe wetten
Kathelijne Schenkel, programmamedewerker van IKV Pax Christi, wijst op het feit dat in relatief korte tijd veel sterke wetten zijn ontwikkeld in Zuid-Soedan, wat volgens haar een positief teken is. Deze wetten moeten nog wel geïmplementeerd worden. civil society moet worden versterkt zodat zij een controlerende rol kan hebben ten aanzien van de overheid van Zuid-Soedan.

Er is dus nog een lange weg te gaan voordat Zuid-Soedan een stabiel land is met goed functionerende instituten en een duidelijke culturele identiteit en waarden. Want, zo zegt Santo Deng, Zuid-Soedan is nog maar een kind dat met vallen en opstaan een volwaardige rechtsstaat probeert te worden. Een lange weg waaraan gelukkig veel mensen willen meehelpen. Deng: “We are all in this together”.
 

< terug naar nieuwsoverzicht