< terug naar nieuwsoverzicht

Wim Kanis liep al zeven keer mee met een Walk of Peace! Wat drijft hem?

13-03-2019

Wim Kanis geeft twee keer een workshop over de Walk of Peace tijdens de PAX Inspiratiedagen voor de Vredesweek. Wat spreekt hem zo aan aan de Walk of Peace en wat voor tips heeft hij voor mensen die voor het eerst een Walk of Peace organiseren?


Kun je wat over jezelf en de Walk of Peace vertellen?

Ik ben in totaal al bij zeven Walks of Peace geweest. De eerste Walk of Peace in Almere, waar ik woon, werd in 2017 georganiseerd. Het was toen kleinschalig, met de soefibeweging in Almere en de scouting van het Leger des Heils. Ook boeddhisten en zelfs een katholieke broeder uit Egmond sloten zich aan bij de wandeling, geweldige gesprekken krijg je daarvan! Ik ben landelijk ook betrokken bij de Taakgroep Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede van de landelijke Raad van Kerken, die de Walk of Peace samen met PAX trekt. Toch is de Walk of Peace echt niet iets alleen voor christenen, juist niet: het gaat om de dialoog en ontmoeting.

Ik heb jarenlang als verpleegkundige gewerkt, en vervolgens ben ik het management ingegaan. Al veertig jaar maak ik deel uit van het Leger des Heils, ik heb in vijf verschillende landen gewerkt en was in Nederland verantwoordelijk voor het stimuleren van hulpverlening door vrijwilligers.

Je geeft twee keer een workshop over de Walk of Peace tijdens de PAX Inspiratiedagen voor de Vredesweek. Wat is jouw belangrijkste advies voor mensen die voor het eerst een Walk of Peace organiseren?

Het belangrijkste bij het organiseren van een Walk of Peace is om te realiseren dat elke stad anders is. Schrijf eens op wat er in jouw stad gedaan wordt, loop alvast binnen bij organisaties en vertel wat je motivatie en plan is. Betrek lokale actoren erbij—benader bijvoorbeeld lokale rozenkwekers als je van plan bent rozen neer te leggen. Ik geloof echt in de waarde van persoonlijk contact, dus ik ga overal gewoon langs en stap er binnen om kennis te maken.

Je moet ook een eigen speerpunt vinden. In Almere zijn er bijvoorbeeld nog weinig sociale verbanden omdat het een relatief nieuwe stad is. De Walk of Peace helpt om te bouwen aan die netwerken en elkaar beter te leren kennen. Voor de route dit jaar hebben we daarom al ‘goed gesprek bankjes’ gemaakt in een project voor mensen die bezig zijn met re-integratie in de samenleving. Elke halteplaats op de route krijgt zo’n bankje, waar mensen dus plaats kunnen nemen om tijd te nemen voor een goed gesprek met iemand die misschien om de hoek woont maar die ze nog nooit echt hebben ontmoet.

Wat motiveert jou om je zo actief voor de Walk of Peace in te zetten? Welke hoop, droom of visioen drijft jou?

Het idee dat we er samen wel uitkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat er niet alleen grenzen tussen mensen zijn, maar ook in onszelf. De Walk of Peace geeft de mogelijkheid om een dialoog te starten en hierdoor kunnen we ook naar onszelf kijken. Mooi aan de Walk of Peace is dat het heel concreet iets is wat je kunt doen. Geen eindeloze rapporten schrijven of zo, maar de handen uit de mouwen steken.

Wat is voor jou het mooiste moment dat je ooit tijdens een Walk of Peace hebt meegemaakt?

Het zijn er zoveel. Er is niet één moment dat het mooiste is. Het gaat om de ontmoeting met mensen, elke keer weer andere verhalen. Dan zie je toch dat er veel overeenstemming is. Samen vormen we zo een leger van mensen die aan vrede willen werken.

Wat betekent vrede voor jou?

Vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog. Vrede betekent voor mij in goede harmonie met je medemens leven, maar het betekent ook vrede in jezelf hebben. Er is vrede met de ander – je medemens – en vrede met de Ander; dit kan bijvoorbeeld God zijn. Er is geen ideaalplaatje van vrede, het is een proces wat altijd gaandeweg plaatsvindt. Daarom is het ook de weg ván vrede, niet de weg náár vrede. En dit gaat ook niet altijd goed! Daarom is het belangrijk dat we iedere dag stap voor stap eraan werken en dat we dat vooral samen doen.

Wil jij in 2019 ook een Walk of Peace organiseren? Kom dan naar de workshop op één van de Inspiratiedagen (23 maart in Nijmegen en 13 april in Rotterdam). Of kijk op onze website voor meer informatie en de handleiding.

< terug naar nieuwsoverzicht