< terug naar nieuwsoverzicht

Wereldwijd lopen kinderen voor vrede

16-08-2016

In het kleine Limburgse Amstenrade worden grootse plannen gemaakt voor de Vredesweek. We spreken Tessa Meester, contactpersoon van de Ambassade van Vrede Amstenrade, over het vredeslabyrint* dat zij voor kinderen organiseert in het kader van de Vredesweek. Niet alleen kinderen in Nederland doen mee, Tessa weet zelfs kinderen in Irak en Zuid-Afrika te vinden die aansluiten bij haar initiatief.  


“Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg”
Het labyrint is een metafoor voor het leven, aldus Tessa. Het kent wendingen en draaiingen, maar uiteindelijk kom je altijd bij het centrum terecht en vind je de weg. Zes jaar geleden organiseerde Tessa haar eerste vredeslabyrint op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede. Afgelopen jaar vond er voor het eerst een wereldwijd vredeslabyrint plaats. In verschillende landen liep jong en oud mee om aandacht te vragen voor de vrede. Het doel van het vredeslabyrint? Samen vieren dat we vrede willen, niet alleen in onze eigen omgeving maar overal ter wereld. “Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg, laten we die samen lopen.”

Kinderen zijn de toekomst
Omdat kinderen de toekomst zijn, richten Tessa en haar collega’s zich hoofdzakelijk op hen. De Ambassade Amstenrade hoopt op deze manier zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met de Vredesweek en met de Internationale Dag van de Vrede. DaVinci, een educatieve uitgeverij voor het basisonderwijs, biedt een lesmethode aan basisscholen door heel Nederland aan waarin het vredeslabyrint is opgenomen. Zo kunnen scholen kennismaken met het labyrint en worden zij uitgenodigd om mee te doen op 21 september.

Van Nederland tot Zuid-Afrika
Deze Ambassade is lid van een wereldwijd labyrint-netwerk waarmee zij in contact staan met partners over de hele wereld. Tessa vertelt dat ze verwacht dat honderden scholen in binnen- en buitenland zich aan zullen melden. Afgelopen jaar liepen er op 32 locaties in 18 landen op 6 continenten meer dan 1500 mensen mee. Dit jaar hoopt de Ambassade Amstenrade dit aantal minstens te verdubbelen!

Het Jeugdjournaal doet verslag
In Irak zal er bijvoorbeeld een vredeslabyrint gelopen worden tijdens het Bagdad City of Peace Festival op 21 september. Ook in Turkije, Canada en Zuid-Afrika wordt er gelopen voor de vrede. De officiële start van het evenement is in Portugal. Vanaf dat moment wordt er 24 uur lang ergens op de wereld een vredeslabyrint gelopen. In een indrukwekkend schema houdt Tessa bij waar er gelopen wordt en op welk tijdstip, zodat de deelnemers kunnen zien wie er voor, na en tijdens hen ergens op de wereld ook meeloopt. Dit geeft een gevoel van verbinding; samen zijn we één groot geheel. De officiële afsluiting van het labyrint vindt plaats in Geleen, waar het Jeugdjournaal verslag van zal doen!

Wil je zelf ook een labyrint organiseren tijdens de Vredesweek? Of ergens meelopen? Dat kan! Kijk voor meer informatie op de website of Facebook pagina van het vredeslabyrint.

 

*Een labyrint is een wirwar van gangen zonder kruisingen. Veel mensen verwarren het met een doolhof. Er is echter één groot verschil: een labyrint heeft geen kruisingen en je kunt dus niet verdwalen.

< terug naar nieuwsoverzicht