< terug naar nieuwsoverzicht

'We hebben veel meer steun nodig'

29-08-2013

Ondanks alles gaan de Syrische burgeractivisten door met hun werk. Des te meer hebben zij onze hulp nu nodig. Zoals Ra’ed, hij organiseert noodhulp voor mensen in een belegerd kamp, vlakbij Damascus. De Ambassade van Vrede in Vlaardingen zamelt geld in voor zijn project. Help jij ook mee?


1694

Ra'ed werkt in Khan esh-Sheh, een Palestijns vluchtelingenkamp, 15 kilometer van het oude centrum van Damascus. Het kamp is in feite een woonwijk en ligt in de buurt van één van de mogelijk door chemische wapens getroffen voorsteden van Damascus. Met steun van Adopt a Revolution is in het vluchtelingenkamp een burgerbeschermingsprogramma opgezet. Mensen uit het kamp krijgen eerste hulp en leren brandblussen. Zichzelf beschermen: lukt dat eigenlijk? Ra'ed vertelt:

"Ons oude huis staat in de wijk die vorige week met chemische wapens werd gebombardeerd. Tientallen buren en vrienden waren slachtoffer. Na de aanval konden we vanuit het centrum van Damascus niet naar de wijk omdat de bombardementen doorgingen en de regeringssoldaten ons tegenhielden. Tot en met gisteren werden de lijken geborgen.

Veel mensen uit de getroffen gebieden probeerden weg te komen. Van Zamalka gingen ze bijvoorbeeld naar het naburige Hamouriyyah. Maar uit andere wijken kon niemand wegkomen, het was afgesloten.

Khan esh-Sheh kamp wordt ook al weken belegerd. Niemand mag er in of uit. De mensen moeten zich zien te redden onder voortdurende bombardementen en de blokkade. Wij geven de bewoners van het kamp EHBO cursussen en we hebben een burgerbescherming opgezet. Maar tegen een chemische aanval kunnen we niets doen.

De mensen hier voelen zich verlaten, op zichzelf teruggeworpen. Er is nu vooral behoefte aan voedsel en medicijnen, er is nauwelijks brood en groente. De mensen hebben hun spaargelden en reserves opgemaakt, iedereen heeft hulp nodig. Het helpt ze om te weten dat er mensen zijn die zich hun lot aantrekken. We krijgen een beetje steun en hulp via Adopt a Revolution, en we slagen erin om dit het kamp binnen te krijgen, maar we hebben veel meer nodig. Wij kunnen ervoor zorgen dat dat ondanks de belegering het kamp binnen blijft komen. Het is niet makkelijk, maar het lukt ons wel."

Help Ra’ed, ga naar Adopt a Revolution en steun Khan esh-Sheh.
 

< terug naar nieuwsoverzicht