< terug naar nieuwsoverzicht

Wat doen Ambassades van Vrede buiten de vredesweek?

22-01-2018

Tijdens de Vredesweek in september organiseren Ambassades van Vrede in het hele land allerlei activiteiten. Maar wat gebeurt er eigenlijk buiten de Vredesweek? Ligt het werk dan stil, of zijn er dan ook Ambassades van Vrede actief?

 


Uit de evaluatie die PAX vorig najaar heeft uitgevoerd, blijkt dat zo’n 70% van de Ambassades ook buiten de Vredesweek activiteiten organiseert. Andere Ambassades organiseren (nog) niets, maar zijn wel op zoek naar ideeën hiervoor. Daarom hier een paar voorbeelden van wat je kunt doen!

Nagenieten van de Vredesweek

Vond je de Vredesweek ook zo’n succes? Dan kun je er na afloop nog op terugblikken. In Schiedam heeft de Ambassade bijvoorbeeld een rondreizende expositie georganiseerd met de schilderijen die ze tijdens de Vredesweek samen met vluchtelingen hebben gemaakt omtrent het thema vrede.

Leg bezoekjes af

In Vlissingen heeft de Ambassade van Vrede een bezoek georganiseerd aan de moskee, die ze voorheen nog niet zo goed kenden. Dit soort bezoekjes is niet alleen leerzaam, maar helpt ook om aan je netwerk te bouwen. En dit kun je weer goed gebruiken in de voorbereidingen voor de Vredesweek!

Haak aan bij andere acties van PAX

Blijf op de hoogte van het werk van PAX door je te abonneren op onze Action Alerts, ons (gratis) PAX Magazine, of door ons op social media (Facebook, Twitter) te volgen. Sommige acties die PAX organiseert zijn heel geschikt om als Ambassade van Vrede bij aan te haken. De Ambassades in Vlaardingen en Naarden zonden bijvoorbeeld op zondag 10 december publiekelijk de live uitreikingsceremonie van de Nobelprijs in Oslo uit, voor het Vlaardings en Naardens publiek.

Doe mee met andere maatschappelijke initiatieven

Behalve de Vredesweek zijn er ook andere momenten in het jaar waarop de Ambassades van Vrede hun stem voor verbinding laten horen. In Enschede heeft men meegedaan met de Week van Respect (2de week november), in Zoetermeer met de Week van de Dialoog (2de week november). In Zoetermeer organiseerde de Ambassade samen met Stichting Present een dag waarin leden van de mormoonse gemeenschap, moslims, hindu's en christenen samen aan de slag gingen voor kwetsbare mensen in de stad. Gezinnen werden getrakteerd op een dagje uit, er werd geverfd, behang afgestoken en tuinen opgeknapt.

Laat jezelf zien in je lokale gemeente

Om je bekendheid en zichtbaarheid als Ambassade van Vrede te vergroten, kun je ook diverse andere activiteiten organiseren. In Enschede, Vlaardingen en Zoetermeer zijn de Ambassades van Vrede actief rondom de gemeenteraadsverkiezingen, onder andere door een manifest op te stellen en daarover in gesprek te gaan met gemeenteraadsleden. De Ambassade van Vrede Ysselsteyn start in februari de expositie Street Art for Peace, die ze combineren met een programma voor jongeren. Deze expositie is voor Ambassades te leen via PAX.

Kortom, genoeg opties om je ook gedurende het jaar in te zetten voor vrede! Heeft jouw Ambassade ook een leuke activiteit gepland staan? Deel dit dan in onze Facebookgroep met andere Ambassades!

< terug naar nieuwsoverzicht