< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesweek gaat bijna van start: ook bij jou in de buurt

Bericht geplaatst op: 14-09-2017

Aanstaande zaterdag is het zover: de Vredesweek barst los. Ook bij jou in de buurt worden er activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld door onze 75 Ambassades van Vrede. Samen laten we zien dat vrede mogelijk is. Dat de kracht van verbeelding ons en anderen in beweging brengt. Laat je verrassen door colleges, theater, debatten, markten, vieringen, fietstochten en feesten. Hieronder delen we een paar bijzondere activiteiten. Kijk voor het hele programma in de online agenda.


3019

 

 • Op dinsdag 19 september SIB-talks in Utrecht over foto’s die de wereld veranderden met onder andere Mirjam Kooijman, curator FOAM.
   
 • Weleens gedanst op z’n Chinees, gezongen met een moslim of gelachen met een jood? Erg gezellig! Kom op 24 september naar het Haagse Vredesfeest.
   
 • Verschillende vredesvieringen in Deventer met muzikanten uit Syrië en Iran.
   
 • Leerlingen van het Dr. Knippenberg College en het Jan van Brabant College in Helmond debatteren onder leiding van cabaretier Joop Vos onder andere over de vraag: Wat is het mooie van verschillend zijn en wat is het moeilijke ervan? 
   
 • Conferentie in Arnhem met o.a. Herman van Rompuy, Sheila Sitalsing en Jan Terlouw over het thema ‘Moreel kompas’. De discussie over waarheid en leugen, over feiten en meningen is actueler dan ooit. Soms dichtbij, soms ver weg.
   
 • Een dialoogavond in de Amersfoortse Mevlana Moskee op woensdag 20 september.
   
 • Nijmeegse kinderen en kinderen met een vluchtverleden voetballen samen tijdens een uniek toernooi waar ook NEC een clinic zal verzorgen.
   
 • Er worden minstens 18 Walks of Peace gehouden door het hele land. Loop bijvoorbeeld mee in Utrecht op zaterdag 23 september. “Langs de route die je door hartje centrum leidt, vind je bijzondere, bekende en juist minder bekende Utrechtse organisaties die op hun eigen manier hun steentje bijdragen aan de Vredesweek. Van kerk en moskee tot het buurtcafé waar de lekkerste koffie wordt geserveerd. Van de sterrenwacht tot de oude bajes van Utrecht. Van geblinddoekt aan tafel in gesprek over wat verbindt of juist vervreemdt tot een foto expeditie over ‘wij-zij denken’.”

In Zoetermeer is een grote groep Syrische vluchtelingen betrokken bij de Walk of Peace en staan ze op een bijzondere manier stil bij omgekomen vluchtelingen. “Samen creëren we een monument. De wandelaars nemen oude schoenen mee, die symbool staan voor de lange afstanden die vluchtelingen vaak moeten afleggen.”

 • En natuurlijk ons cultureel nachtfestival Manifeest op zaterdag 23 september in Amsterdam met onder andere rapper en verhalenverteller Akwasi en mode-ontwerper Bas Kosters. Met de opbrengst van de kaartverkoop wordt er een Manifeest in Libanon georganiseerd. Pim Gerritsen, programmamedewerker Libanon van PAX: “Zo claimen we met kunst en cultuur die ruimte voor jonge mensen die opgroeien in een context van haat, oorlog en geweld. Voor die jonge generatie het extreem belangrijk is om samen een andere toekomst te kunnen verbeelden.”

< terug naar nieuwsoverzicht