< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesweek Filmtips 2019

24-04-2019

Een filmavond organiseren tijdens de Vredesweek? Leuk! Maar welke film kies je?


 

Dit jaar is het thema ‘Vrede Verbindt Over Grenzen” —grenzen tussen landen, culturen, religies, maar ook grenzen die dichter bij onszelf staan. Wij hebben dit jaar weer een lijst samengesteld met zowel films als documentaires die volgens ons mooi aansluiten bij dit thema en daar verschillende aspecten van belichten.


Des hommes et des dieux (fictie – 2010 – 123m)
Een klooster, ergens hoog in de bergen van Algerije in de jaren negentig. Acht Franse monniken leven in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Terreur en geweld nemen echter langzaam de overhand in de regio. Indrukwekkende, bijna magisch drama over waarden die geconfronteerd worden met fundamentalisme. Te huur voor €2,99 of te koop voor €4,99 bij Youtube en Google Play

Wit is ook een kleur (documentaire – 2016 – 51m)
Sunny Bergman wil weten waarom heel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol? Gratis te zien via 2Doc.

Ajami (fictie – 2009 – 120m)
De wijk Ajami in Jaffa is een samensmelting van culturen, met conflicterende denkbeelden tussen joden, moslims en christenen. Een buurt waar vijanden als buren leven. Ajami schetst wat de invloed van deze realiteit is op de mensen die erin moeten leven. Het is een film die toont hoe de moeizame relatie tussen hun landen het leven van alledag vertroebelt. Te huur voor €1,99 bij Cinetree of te koop bij bol.com

The Day After Peace (documentaire – 2008 – 81m)
Jeremy Gilley zet zich al tien jaar in om jaarlijks een wereldwijde Internationale Dag van de Vrede te realiseren op 21 september. In The Day After Peace volgen we Jeremy in zijn niet aflatende strijd, waarbij hij vele landen bezoekt en zelfs de Verenigde Staten zo ver krijgt zijn initiatief te ondersteunen. Gratis te zien op Youtube of bij Documentarylovers.com

42 (fictie – 2013 – 123m)
Het verhaal volgt de innovatieve manager van een honkbalteam Branch Rickey. Als kaderlid van de Major League Baseball organisatie veroorzaakte hij een grote controverse bij die organisatie, door de Afro-Amerikaanse Jackie Robinson aan te stellen bij de Brooklyn Dodgers. Niet alleen was dit de eerste stap naar een legendarische carrière, maar ook werd Robinsons aanwezigheid in de prestigieuze MLB competitie als een doorbraak gezien in de honkbalwereld zelf. Het stond voor verdere professionalisering, in een competitie die voorheen grotendeels werd gedomineerd door blanken. Gratis te zien op Netflix mits in bezit van een account of te koop bij Wehkamp en bol.com.

Slowakije – De Muur (documentaire – 2014 – 45m)
Vijfentwintig jaar na de val van de Berlijnse Muur gaat Menno Bentveld op zoek naar muren die volkeren van elkaar scheiden. Hij gaat op zoek naar verhalen die inzicht geven in het effect van muren op mensen. In Slowakije liggen veertien muren die bedoeld zijn om te voorkomen dat de Slowaken last hebben van de straatarme Roma-bevolking. Menno probeert te ontdekken waarom de overheid muren bouwt in plaats van de problemen op een menselijke manier op te lossen. Gratis te zien via 2Doc.

Black Butterflies (fictie –2011 – 98m)
Ingrid Jonker deelt in de jaren vijftig en zestig haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid-Afrika, de ‘Sestigers’. Haar grote liefde, schrijver Jack Cope, kan haar niet het geluk en de gemoedsrust geven waarnaar ze op zoek is. Met haar vader Abraham Jonker, een rechtse minister voor de Nasionale Party tijdens het apartheidsregime, heeft ze een moeizame relatie. Politieke onenigheid drijft vader en dochter steeds verder uiteen. Het belang van het werk van Ingrid Jonker voor de Zuid-Afrikaanse cultuur wordt pas erkend nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse parlement in 1994. Gratis te zien op NPO Start of te huur voor €2,99 bij Pathé Thuis.

 

Organiseer je een filmavond en wil je die in onze kalender vermelden? Mail je programma aan vredesweek@paxvoorvrede.nl en dan kan PAX ze verwerken. Ambassades van Vrede kunnen dit in principe zelf doen. Het is raadzaam vooraf de kwaliteit en ondertiteling van de films te controleren.

< terug naar nieuwsoverzicht