< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesweek 2014: Wapen je met vrede!

14-02-2014

Wereldwijd woeden er meer dan veertig oorlogen en gewapende conflicten en de verwachting is zelfs dat dit aantal verder toeneemt. Deze conflicten veroorzaken honderdduizenden burgerslachtoffers en miljoenen vluchtelingen. Door oorlog raken samenlevingen ontwricht en krijgen de economieën van deze landen een flinke terugslag te verduren. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen wanneer de kostwinnaar van een gezin wegvalt, wanneer medische behandelingen niet mogelijk zijn, wanneer de infrastructuur overhoop ligt en wanneer onderwijs niet meer gegeven kan worden.


1842

Conflicten escaleren sneller en hebben rampzalige gevolgen voor burgers wanneer wapens op grote schaal beschikbaar zijn, zeker in landen waar de schending van mensenrechten aan de orde van de dag zijn. Elke minuut sterft er ergens ter wereld iemand als gevolg van gewapend conflict. Dat zijn 1500 mensen per dag en een half miljoen mensen per jaar.

Een samenleving met wapens is niet de juiste weg naar vrede, zeker wanneer het om wapens gaat waarbij niet te vermijden is dat onschuldige burgers omkomen. Hier moeten we ons tegen blijven uitspreken. Daarom vragen wij in de Vredesweek, van 20 t/m 28 september 2014, extra aandacht voor het thema ‘ontwapening’ onder het motto: wapen je met vrede!

Op de Ambassadeursdag, op woensdag 21 mei, wordt uitgebreid ingegaan op dit onderwerp en hoor je hoe je in je eigen omgeving kan meedoen aan ontwapening voor vrede. Zet deze datum dus alvast in de agenda, iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.
 

< terug naar nieuwsoverzicht