< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesstemwijzer-gebruikers voorstander van een importverbod op foute grondstoffen

17-09-2012

In de aanloop naar de verkiezingen vorige week, lanceerde IKV Pax Christi de Vredesstemwijzer. Uit de resultaten van de Vredesstemwijzer blijkt dat als de kiezers hun uitkomsten op de Vredesstemwijzer hadden gevolgd, PvdA nu wél de grootste partij was. We daagden de kiezer uit om in het stemhokje niet alleen te denken aan de hypotheekrenteaftrek, onderwijs en de economische crisis, maar ook over vraagstukken van vrede en veiligheid.


1404

De Vredesstemwijzer vond gretig aftrek op Facebook, en is door meer dan vierduizend mensen ingevuld. Uit onze metingen blijkt dat maar liefst 28,5% van de kiezers de meeste overeenkomsten vertoonde met het partijprogramma van de PvdA waar het gaat om vrede en veiligheid. Zij werden opgevolgd door respectievelijk D66 (27,2%) en GroenLinks (18,7%). Onder aan de lijst bungelt de partij van Geert Wilders; 57,8% van de Vredesstemwijzerinvullers kwam uit op een mismatch met de PVV.

Opvallend is verder dat 95% van de kiezers aangaf dat er een Europees importverbod moet komen op grondstoffen die zijn verkregen met geweld of ernstige mensenrechtenschendingen. Want hoe vreemd het ook klinkt: het is op dit moment niet verboden om zulke grondstoffen naar de EU te importeren. Het najagen van dit importverbod en een eind maken aan conflicten rondom grondstofwinning is een prioriteit van IKV Pax Christi. Vanaf morgen vragen wij hier in de Vredesweek extra aandacht voor met het thema ‘Powered by Peace’.

De verschillende lijsttrekkers werd via Twitter gevraagd zich ook na 12 september hard te blijven maken voor vrede en veiligheid. Honderden tweets werden vanaf de actiepagina verstuurd. Laten we hopen dat thema’s als de JSF, wapenhandel en het beschermen van burgers in kwetsbare gebieden bij de formatie niet als eerst van de onderhandelingstafel verdwijnen.

< terug naar nieuwsoverzicht