< terug naar nieuwsoverzicht

Vredesschaakspel: Paco Sako

22-07-2019

Felix Albers, ontving 2 jaar geleden een PAX duif voor zijn nieuwe spel Paco Ŝako, oftewel vredesschaak. Wij spraken met hem en vroegen hoe het nu gaat.
Felix, kun je eerst wat vertellen over je zelf?

Natuurlijk. Mijn naam is Felix Albers. Ik ben 40 jaar en woon in Den Haag samen met mijn vrouw Rachel en onze twee kinderen Kyron en Sansa. Als maatschappelijk betrokken kunstenaar/ ontwerper zie ik het als een uitdaging om de pijn en conflicten die leven in de samenleving handen en voeten te geven.


En hoe ben je op het idee gekomen om het spel Paco Ŝako te ontwikkelen?
Dat idee is eigenlijk zo ontstaan maar ook weer geïnspireerd door de geboorte van mijn zoon. Ik vroeg me af hoe ik hem wilde opvoeden, wat doet er nou écht toe in het leven? Naast de ethische en morele waarden dacht ik ook wat praktischer over voetbal, fietsen en schaken. Dat laatste heb ik namelijk zelf ook op jonge leeftijd geleerd van mijn opa. Schaken is een prachtig en heel leerzaam spel, maar het blijft wel in de basis een spel van strijd en oorlog. En dat wou ik mijn zoon niet aanleren ! En zo is het idee ontstaan voor het verzinnen van een vreedzame vorm en dat is dus Paco Ŝako geworden.

Eigenlijk is het bedenken en het maken van het spel een uiting van liefde naar mijn zoon toe.

 

Wat hoop je eigenlijk bereiken met Paco Ŝako ?

Met een aantal mensen zijn we nu hard aan het werk om Paco Ŝako in Nederland en in het buitenland meer bekendheid te geven. Over een paar jaar moet het spel over de hele wereld gespeeld kunnen worden. En dan gaat ons het niet alleen om de magnifieke spelwijze, maar zeker ook om het overbrengen van de boodschap: leer samen in harmonie Paco Ŝako spelen en breng zo meer vrede op aarde.

 

Ik heb zelf ook naar het spel gekeken en was geïntrigeerd. Kun je in een notendop uitleggen hoe wat Paco Ŝako is en hoe het werkt ?

Met alle genoegen.

Paco Ŝako is een nieuw denksport/ bordspel afgeleid van het klassiek Schaak. De beginopstelling en de beweging van de stukken is hetzelfde. Maar in plaats van oorlog als uitgangspunt zijn nu harmonie en vrede de basis van het spel. Daarom worden er ook geen stukken geslagen, maar in plaats daarvan worden er ‘dansparen’ (eenheden) gevormd die beide spelers mogen verzetten. De samenstelling van de eenheden kan veranderen en meervoudige zetten zijn toegestaan. Wie als eerste de Koning weet te omarmen wint daarmee niet alleen diens hart, maar ook het hele koninkrijk en dus het spel: Paco !

Voor jong en oud. Het spel is kindvriendelijk (het wordt inmiddels ook wel Knuffelschaak genoemd) want je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je eigen stukken van het bord worden geslagen. Daarnaast biedt de speelwijze van Paco Ŝako zelfs ervaren schakers een nieuwe uitdaging.

 

Hoe kunnen mensen Paco Ŝako gebruiken tijdens de Vredesweek?

Paco Ŝako is een mooi, leuk en prachtig spel vol symboliek. Het is bij uitstek geschikt om spelenderwijs te leren wat de betekenis en waarde van Vrede is. Hoe je problematiek ook in harmonie samen tot een oplossing kan brengen. PLAY PACO ŜAKO, NOT WAR !

Wij zelf organiseren aan het eind van de Vredesweek een Paco Ŝako- tournooi in het Vredespaleis in Den Haag. Daarnaast juichen wij initiatieven van anderen toe om met Paco Sako aan de slag te gaan. Wij zouden dan kunnen helpen bij de organisatie van lokale programma’s of evenementen, bij voorbeeld door het geven van demontraties of het ter beschikking stellen van materialen.

 

Wat een mooie ideeën en een leuk aanbod! Ontzettend bedankt voor je tijd en veel succes met Paco Sako!


Ben je geïnteresseerd in een workshop vredesschaken? Of wil je meer informatie? Neem dan contact op via vredesweek@paxforpeace.nl

 

Bekijk de website van Paco Ŝako!

< terug naar nieuwsoverzicht