< terug naar nieuwsoverzicht

Vrede moet!

12-08-2014

Koos van der Bruggen is via de Raad van Kerken Oegstgeest betrokken bij de Vredesweek. Hij schreef de volgende column in de Oegsteester Courant. 


Volgende maand organiseren we met de Raad van Kerken in Oegstgeest weer de jaarlijkse Vredesweek. Eerlijk gezegd heb ik me de afgelopen tijd wel afgevraagd of dit nog zin heeft. Het lijkt erger dan ooit in onze wereld. En Nederland is er na de vliegramp in Oekraïne direct bij betrokken. Ook hier woede, verdriet en frustratie. Het geweld in Oekraïne, maar ook in Gaza, Syrië en Irak en op andere plaatsen maakt me niet alleen boos, maar het leidt ook tot machteloosheid en moedeloosheid. Waar moet je beginnen: tegen wie moet je je richten? De Oekraïense regering schendt afspraken en bestanden evenzeer als de separatisten. Over Poetin hoeven we het helemaal niet te hebben, om nog te zwijgen over de keuze tussen Assad en ISIS. 

En hoezeer de raketaanvallen van Hamas ook te veroordelen zijn, de reactie van het Israëlisch leger is vanwege de vele burgerslachtoffers buiten alle proporties en niet te rechtvaardigen. Tot overmaat van ramp monden demonstraties tegen het beleid van Israël dan ook nog uit in antisemitisme. Aan de andere kant zijn er mensen die Israël vrijwel kritiekloos blijven steunen. Er zou al veel gewonnen zijn als alle partijen Israël als een gewone staat – zij het met een bijzondere ontstaansgeschiedenis - zouden beschouwen: een staat met bestaansrecht en recht op veiligheid, maar ook een staat die zich aan het internationaal recht moet houden.

Tegen deze achtergrond gaat Oegstgeest straks de Vredesweek in. Een achtergrond die wellicht ook tot onderlinge discussie leidt. Zo zijn de meningen over Israël en over de politiek van dat land ook binnen de kerken verdeeld. Een reden te meer om in alle openheid de discussie aan te gaan in de aanloop naar en tijdens de vredesweek. En laten we daarbij de hoop op vrede levend houden, want – hoe moeilijk ook - vrede moet!

< terug naar nieuwsoverzicht