< terug naar nieuwsoverzicht

‘Vrede is niet alleen voor tijdens de Vredesweek!’

11-02-2019

Het is zover, de aftrap van het eerste Ambassadecafé. Zo’n twintig deelnemers van dertien verschillende Ambassades van Vrede komen op dinsdagavond 5 februari samen in Utrecht. De avond staat in het teken van de Vredesweek die jaarlijks in september plaatsvindt.

 
Open Podium

Nadat iedereen heeft genoten van een lekker diner is het tijd voor het ‘open podium’. Diegene die zich van tevoren hebben aangemeld kunnen in vijf minuten iets delen wat resulteert in een uiteenlopend aanbod van muzikale nummers, ideeën voor de Vredesweek en actuele thema’s die wellicht een grotere invloed op ons bestaan hebben dan we bewust van zijn. Duidelijk is dat er met elk onderwerp een hele avond te vullen. Hiermee zijn de komende Ambassadecafé’s dus al gevuld!

Vredesweekposters

Vanaf mei biedt PAX weer Vredesweekmaterialen die besteld kunnen worden via de webshop. Eén van die materialen zijn de Vredesweekposters die dit jaar worden gemaakt door de kunstenaar Jakob de Jonge. Vanavond doet Jakob inspiratie op door de creatieve creaties. Aangezien het Vredesweek thema ‘Vrede verbindt over grenzen’ is wordt de opdracht om een beeld te illustreren van grenzen die er zouden moeten zijn en grenzen die er niet zouden moeten zijn op. Op basis van een concrete persoonlijke ervaring in ons eigen leven, komen we tot een symbolisch, niet te abstract beeld van associaties die het thema bij ons oproept.

Grenzen anno 2019

Uit deze creatieve sessie vloeien de meest interessante ideeën uit voort. Twee hoofdthema’s voeren de boventoon; de huidige tijd waar we in leven waarin we ‘overspoeld worden met informatie maar we niet weten wat we met die informatie moeten’. Wat kunnen we nog aannemen als waarheid? Wanneer is iets ‘fake news’? En worden we al geleefd door algoritmes? De algemene perceptie is dat er een grens getrokken zou moeten worden om zo de al dan niet onjuiste informatiestroom in te perken. Daarnaast neemt thema ‘vluchtelingenproblematiek’ een prominente plaats in. Hoe gaan wij in Nederland maar ook in Europa om met deze problematiek ofte wel; hoe gaan we om met onze medemensen? Ze stuiten op grenzen die hen ervan weerhouden een veilig bestaan op te bouwen en verenigd te worden met hun familie. Het gros van de aanwezigen is het erover eens dat deze grenzen de vrede niet ten goede komen.

Jakob geniet van alle creativiteit die is ontstaan in de geringe tijd en heeft voldoende inspiratie om  drie mooie Vredesweek posters te maken. Benieuwd naar het resultaat? Stay tuned! Tijdens de drie Inspiratiedagen die PAX in maart en april organiseert, zullen de posters één voor één onthuld worden.

En hoe nu verder?

Al met al is het een geslaagde avond. In een volgende editie wordt wellicht aandacht besteed aan het hoe je als Ambassade van Vrede gedurende het hele jaar actief kunt werken aan vrede. Op welke manier kun je meer jongeren aantrekken? En het simpelweg uitwisselen van ervaringen. Ook is er behoefte aan ideeën voor activiteiten tijdens de Vredesweek. Ben je hier ook benieuwd naar? Kom dan naar de Inspiratiedagen in Nijmegen, Amersfoort of Rotterdam!

< terug naar nieuwsoverzicht