< terug naar nieuwsoverzicht

Vrede is cool: Raymann op vfonds onderwijsconferentie

30-10-2012

Tijdens een conferentie over vredeseducatie benadrukte Minister van Vrede Jörgen Raymann dat het belangrijk is dat kinderen op school leren over vrede. Ook kondigde hij het voornemen aan dat hij samen met andere cabaretiers, muzikanten en sporters een campagne wil voeren om eraan bij te dragen dat zowel autochtonen als allochtonen de multiculturele samenleving als een verrijking zien. ‘Ik heb tweedeling zien ontstaan en de multiculturele samenleving is inmiddels zelfs een vies woord geworden’.


1433

De spanning die samenleven in een land met verschillende culturen en religies soms met zich meebrengt, moet op een eerlijke manier besproken worden. Dat bepleitte Raymann in zijn toespraak. De Minister van Vrede roept  ook kinderen op Ambassadeur van Vrede te worden en hun school tot Ambassade van Vrede maken, of  ze kunnen meedoen aan PeaceMasters, een onderwijsprogramma van MasterPeace.
 
Humor
Een van de sterkste wapens van de Minister van Vrede is humor. Hij weet als geen ander dat humor spanningen tussen groepen en culturen kan  verminderen. Het ontspant en kan helpen om anders te denken en kijken. “Je kan alleen goed met elkaar leven als je ook goed met elkaar kan lachen”, zegt hij.
 
Programma conferentie 
Met het nummer ´Walls´ van Richard Thompson, openden Leoni Jansen en Izaline Calister de conferentie.´If there´s any hope for love at all, some walls must fall´ klonk het in de aula van scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen. Leoni Jansen, artistic director van MasterPeace Concert 2014, presenteerde de dag. Na een interview met Ton Heerts, de directeur van het vfonds, kondigde ze Jörgen Raymann aan. 

De workshops op deze dag  gingen bijvoorbeeld over de empowerment van leerlingen (Help leerlingen het beste uit zichzelf te houden door MasterPeace, Movies that Matter en Hope XXL) en over ervarend leren (Op avontuur: van beleving tot betrokkenheid door Fu works, Codename Future en Upact). 

Bekijk het compilatiefilmpje dat vfonds heeft gemaakt.

Nieuwe website gelanceerd
De conferentie eindigde met een talkshow met o.a. Leoni Jansen. Jörgen Raymann, Nine Nooter, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Zehra Sariaslan, de kersverse VN-jongerenvertegenwoordiger. De vraag hoe je al het lesmateriaal over vrede op de scholen krijgt riep veel discussie op. Om het aanbod te bundelen en aan te bieden lanceerden het vfonds en het Nationaal Comité 4 en 5 Mei de website www.lesmateriaaloorlogenvrede.nl.
 
Het vfonds
Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (kort: het vfonds) investeert in maatschappelijke projecten rond thema´s als vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde, maar ook in projecten rond het herinneren en herdenken van de Tweede Wereld Oorlog. Zij vindt, net als de Minister van Vrede, vredesonderwijs op basisscholen (groepen 7 en 8) en voortgezet onderwijs van groot belang. 

Het Ministerie van Vrede is een van de initiatieven waarin het vfonds investeert.

 

< terug naar nieuwsoverzicht