< terug naar nieuwsoverzicht

Vijf vragen aan burgemeester Hetty Hafkamp

06-12-2018

Hetty Hafkamp is als burgemeester van de gemeente Bergen al jaren betrokken bij 'Burgemeesters voor Vrede'. Aan de hand van vijf vragen komen we meer te weten over waarom ze 'Burgemeester voor Vrede' is geworden, hoe ze hier aanvulling aan geeft en geeft ze tips weg over hoe Ambassades van Vrede het beste hun burgemeester kunnen benaderen.


Foto:

Foto: Bertil van Beek/RM

 

Laten we even kennismaken. Wie bent u eigenlijk?

“Ik ben al ruim tien jaar burgemeester van de gemeente Bergen in Noord-Holland. Sinds een aantal jaar ben ik ook stuurgroep lid van Burgemeesters voor Vrede, vaak ook bekend onder onze Engelse naam Mayors for Peace. Als Burgemeesters voor Vrede in Nederland proberen we zoveel mogelijk gemeentes aan te laten sluiten bij deze beweging.

Sommige burgemeesters weten niet eens dat hun gemeente lid is. En soms vindt men dat je je als lokale politiek niet moet bemoeien met wereldpolitiek. Dat zie ik heel anders. Wereldpolitiek lijkt misschien wel ver weg, maar de dreiging van een nucleaire oorlog is altijd in wisselende mate wel aanwezig. Door lidmaatschap van Burgemeesters voor Vrede laat je zien dat burgers wereldwijd verlangen naar een vreedzame wereld, zonder deze nucleaire dreiging.”

Als burgemeester van Bergen bent u Burgemeester voor Vrede. Waarom heeft u ooit besloten om u daarbij aan te sluiten?

“De gemeente Bergen was al lang voordat ik aantrad lid van Burgemeesters voor Vrede. Ik vind dat heel logisch: als burgemeester wil je het beste voor je inwoners, en dus geen kernwapens. In de jaren tachtig heb ik ook al meegelopen in de demonstraties tegen kernwapens. Wat er in Hiroshima en Nagasaki is gebeurd, is echt ongelooflijk. Dat mag nooit meer gebeuren.

Hoewel je op lokaal niveau natuurlijk niet zoveel kunt veranderen, straal je wel de boodschap uit dat een totaalverbod op kernwapens belangrijk is. Door samen te werken als burgemeesters over de hele wereld, en onze stem te laten horen, geven we onze steun aan die vredesactivisten die zich inzetten voor een kernwapenvrije wereld. Dit is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid!”

Op welke manier geeft u invulling aan het feit dat u Burgemeester voor Vrede bent?

“Ik vraag bijvoorbeeld aan scholen om het thema vrede te bespreken, bijvoorbeeld rondom 4 en 5 mei. Ik ben blij dat de leerkrachten ook best goed meedoen. Het is belangrijk om ook op jonge leeftijd al mee te geven dat vrede bij je eigen gedrag begint. Pesten en slaan is niet oké, er zijn andere manieren om meningsverschillen op te lossen. Ook rondom de opvang van vluchtelingen komt het thema vrede natuurlijk aan de orde.”

De meeste Ambassades van Vrede zijn groepen burgers die zich willen inzetten voor vrede lokaal en ver weg. Wat kunnen Ambassades van Vrede voor hun gemeente betekenen?

Het belang van dit soort burgerinitiatieven is enorm groot, ik heb er veel respect voor. Hoe meer mensen bij het belang van vrede stil staan, met elkaar en anderen praten hierover, activiteiten organiseren, des te beter. Een gemeente kan helpen bijvoorbeeld met de communicatie, door activiteiten aan te kondigen op de gemeentepagina van een lokale krant of de website van de gemeente. Ook kunnen we bijvoorbeeld ruimte en ondersteuning bieden, of contact met scholen bemiddelen. Zo kunnen we samen meer bekendheid geven aan de activiteiten van zulke groepen.

Soms weten Ambassades niet precies hoe ze het beste hun Gemeente kunnen benaderen. Heeft u tips hoe zij het beste hun burgemeester kunnen benaderen?

Stuur gewoon een mailtje, en vraag om langs te komen. Je kunt ook ambtenaren of wethouders benaderen, maar ik vind het als burgemeester heel fijn om mensen zelf te kennen die daarmee bezig zijn. Er zijn al 150 gemeentes aangesloten bij Burgemeesters voor Vrede, dus check de lijst op onze website of je burgemeester al aangesloten is bij Burgemeesters voor Vrede! Soms kunnen wij vanuit Burgemeesters voor Vrede ook contact opnemen, om te kijken of wij als collega’s deuren kunnen openen. Aansluiten kost burgemeesters trouwens slechts een symbolisch bedrag per jaar, en we hebben een nieuwsbrief die ze dan ontvangen. Op die manier blijven aangesloten burgemeesters ook op de hoogte van ontwikkelingen van de internationale beweging Mayors for Peace.

Hartelijk dank voor het interview!

< terug naar nieuwsoverzicht