< terug naar nieuwsoverzicht

Valdete Idrizi in Utrecht!

25-06-2019

Ontmoet de vredesactiviste die centraal staat in de Vredesweek collectefolder.
 

Valdete Idrizi werkt al jaren samen met PAX aan Vredesopbouw in Kosovo. Vlak na de Kosovaarse oorlog van 1998-99 richtte zij Community Building Mitrovica op en heeft ze in 2008 de International Women of Courage award gewonnen. Deze award erkent wereldwijd vrouwen die buitengewoon veel moed en leiderschap hebben laten zien in hun strijd voor vrouwenrechten en emancipatie.

Om aandacht te vragen voor het vredeswerk van PAX en haar partners komt Valdete volgende week naar Nederland en vertelt ze persoonlijk over haar (voormalig) werk op dinsdag 2 juli.

Dit is een uitgelezen kans om de vredesactiviste te ontmoeten die dit jaar centraal staat in de Vredesweek collectefolder. Tijdens de bijeenkomst kunt u inspiratie en achtergrondinformatie opdoen voor uw eigen collecte tijdens de Vredesweek.

Valdete Idrizi ontvangt vredesprijs uit handen van Condoleeza Rice

In Mitrovica leven de mensen van elkaar gescheiden door de rivier de Ibar, die zo letterlijk een grens vormt tussen noord en zuid, tussen Serven en Albanezen. De centrale ‘Nieuwe Brug’ wordt permanent bewaakt door een aantal leger- en politievoertuigen uit binnen- en buitenland. Veel mensen durven nog steeds de brug niet over en de brug is daarmee een symbool geworden van het nog steeds aanwezige wederzijdse onbegrip in Kosovo. Valdete trachtte met de oprichting van Community Building Mitrovica in 2001 de etnische en culturele grenzen te overbruggen met dialoog en cultuur. Valdete stuitte op veel tegenstand maar ondanks deze tegenslagen had ze de moed om door te gaan.

In 2017 is Valdete uitgekozen als Executive Director van CiviKos; een platform van maatschappelijke organisaties met als doel betere samenwerking te realiseren met de overheid.

U bent van harte welkom om deze bijzondere bijeenkomst bij te wonen!

Programma

16:45 - Ontvangst
17:00 - Opening van de Valdete Idrizi zaal door Valdete Idrizi
17:15 - Welkom door Kathelijne Schenkel (Programmaleider Kosovo)
17:20 - Woord van Miriam Struyk (Directeur Programma’s)
17:30 - Lezing Valdete Idrizi
18:00 - Q&A
18:30 - Afsluiting met een Syrisch hapje & en een drankje

Graag horen wij of u erbij bent middels een antwoord naar vredesweek@paxforpeace.nl. De bijeenkomst vindt plaats op het hoofdkantoor van PAX in Utrecht. Ambassades van Vrede kunnen de reiskosten bij ons declareren.

 

< terug naar nieuwsoverzicht