< terug naar nieuwsoverzicht

Uitgelicht: Ambassade van Vrede Zutphen

25-07-2013

Het Vredesnetwerk Zutphen, drijvende kracht achter de Ambassade van Vrede in deze stad, organiseert al jaren de lokale viering van de Internationale Dag van de Vrede. Vorig jaar sloot het vredesnetwerk zich aan bij het Ministerie van Vrede. In de komende Vredesweek pakt de ambassade flink uit met twee Checkpoint Cinema’s, een vredesloop en andere activiteiten waarmee ze aandacht vraagt voor het scholenproject in Syrië van IKV Pax Christi. Het Ministerie van Vrede sprak met Charlique Crommelin, oprichtster van de Ambassade van Vrede in Zutphen.


1579

Braille op Vredespaal
Charlique Crommelin kijkt tevreden terug op de Vredesweek 2012. “In 2012 onthulden we de vredespaal (zie foto). Het ontroerende moment waarop zes inwoners van Zutphen in hun moedertaal en vanuit braille de tekst uitspraken die op de Vredespaal staat, is mij erg bij gebleven. Ook de filmavond met Jan Terlouw en de film ‘Budrus’ zorgden voor een bewogen avond over solidariteit, burgerlijke ongehoorzaamheid en broederschap.” In 2012 deed het Vredesnetwerk Zutphen voor het eerst mee als officiële Ambassade van Vrede. Het programma bestond uit een filmavond, kerkklokken luiden voor vrede en de onthulling van een vredespaal met muziek, zang en poëzie. De burgemeester, Mayor of Peace sinds 2012, vroeg aandacht voor gebieden waar geen vrede is.

Act for peace
Ook dit jaar heeft de Ambassade een interessante Vredesweek voor Zutphen in petto. Crommelin: “Onderdelen van het programma zijn ‘Innerlijke Vrede’ waarvoor een gedichtenbundel onder deze titel wordt gemaakt, en twee Checkpoint Cinema’s, waarvan een met ‘One Day after Peace’ over verzoening en vergeving. Daarnaast de Vredesloop ‘Act for peace’ waarbij Syrië centraal staat. Aandacht voor Syrië komt gedurende de week steeds terug in de vorm van Syrische hapjes, fondsenwervende acties en de ‘Vredesloop’ die we organiseren. Wij kijken nu al uit naar de Vredesweek!”

Lees meer over de Ambassade Zutphen en het Vredesnetwerk Zutphen.

< terug naar nieuwsoverzicht