< terug naar nieuwsoverzicht

Terugblik: Toekomst van Vrede in Europa

22-09-2022

Bijna op de dag zeven maanden na de Russische inval in Oekraïne spraken we afgelopen zaterdag 17 september in het kader van de Vredesweek over vrede in Europa. Onder andere beleidsadviseurs bij PAX, Dion van den Berg en Jan Jaap van Oosterzee, BIJ1-partijleider Sylvana Simons en Srebrenica-overlevende Alma Mustafić vertelden over hun visie op dit actuele thema.
Hoewel niemand weet of kan weten hoe lang de oorlog in Oekraïne nog woedt en welke toekomst er daarná voor Europa in het verschiet ligt, is het belangrijk om het gesprek daarover met elkaar aan te blijven gaan. Afgelopen zaterdag 17 september stond het eerste evenement van het centrale Vredesweek-programma in Utrecht in het teken van die dialoog. Terugkerende thema’s waren defensie-uitgaven, Europese solidariteit over grenzen heen en vreedzame oplossingen voor conflict. De Oekraïens-Nederlandse zangeres Katie Koss zong en benadrukte het belang van dit programma.

PAX’ Dion van den Berg, vredesactivist van het eerste uur, trapte af met een vlammend betoog over hoe de weg naar Europese vrede er volgens hem uitziet. Hij drukte het publiek op het hart medemenselijkheid te tonen voor vluchtelingen, die uit Oekraïne, maar óók uit andere landen. Sylvana Simons zette de toon voor het panel met een pleidooi voor meer niet-militaire middelen tegen conflict. Ook PAX’ Jan Jaap van der Oosterzee pleitte voor het kritisch benaderen van de ophogingen in het defensiebudget. Een meer persoonlijk perspectief werd vertegenwoordigd door ervaringsdeskundige Alma Mustafić, die haar eigen aangrijpende verhaal deelde. De rode draden door de avond, meer empathie en kritische (zelf)reflectie, werden poëtisch samengevat door spoken word artiest Daniëlle Zawadi.

De Vredesweek is inmiddels halverwege: er zijn  nog tickets beschikbaar voor het laatste programma in TivoliVredenburg over gender en vrede.  

< terug naar nieuwsoverzicht