< terug naar nieuwsoverzicht

Steun deze Vredesweek het geweldloos verzet

Bericht geplaatst op: 18-09-2017

Tijdens de Vredesweek wordt er gewandeld, gevierd, geluisterd, gepraat en…gedoneerd. In veel kerken zijn er speciale vredescollectes, trouwe donateurs van PAX dragen een extra steentje bij en ook het Hilversumse café Flinders kondigde aan de dagwinst van aanstaande vrijdag te doneren. Onder andere door deze bijdragen kan PAX lokale initiatieven in conflictgebieden steunen die daar tegen te stroom in verschillende groepen mensen met elkaar in contact brengen. Zoals het project van de Oekraïense Olena Hantsyak.


Probeer je je eens voor te stellen. Vanuit het niets breekt de oorlog uit en buren met wie je jarenlang vreedzaam samenleefde, zijn ineens vijanden geworden. Wat voor ons een vreemde gedachte is, is voor veel mensen helaas bittere realiteit. In het oosten van Oekraïne woedt nog steeds een hevige strijd tussen regeringstroepen en gewapende groepen die zich willen afscheiden van Kiev. Het land is verdeeld, buren en zelfs familieleden staan lijnrecht tegenover elkaar en er vallen nog bijna dagelijks doden. In deze sfeer van geweld en wantrouwen, waarin dialoog nauwelijks mogelijk lijkt, steunt PAX het werk van Olena Hantsyak.
 

 

 

Dialoogtraining in Oekraïne - juli 2017


Bruggenbouwen
Met haar organisatie Dignity Space reist Olena door Oekraïne en organiseert ze persoonlijke ontmoetingen tussen mensen die vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. Met haar team leert ze mensen uit verschillende groepen met elkaar praten over hun eigen verdriet en angst en te luisteren naar het verhaal van de ander. Zo kunnen vijandsbeelden worden afgebroken, waardoor er weer ruimte ontstaat voor hoop op samenleven. Olena: “De vrede en opluchting die mensen ervaren als ze zich gehoord en erkend voelen en de ‘tegenstander’ kunnen aanvaarden als medemens, doen goed.” Troost en verbinding vormen zo de basis voor een gezamenlijke toekomst.


Geweldloze communicatie
De komende twee jaar wil Olena vijfenzeventig mensen opleiden in de techniek van geweldloze communicatie, zodat ze ook onder moeilijke omstandigheden de dialoog kunnen ondersteunen. PAX begeleidt Dignity Space hierbij en verzorgt een deel van de trainingen. We zijn blij en dankbaar dat we op deze manier bij kunnen dragen aan vrede en veiligheid. En niet alleen in Oekraïne, overal ter wereld blijft PAX zich samen met betrokken burgers en partners hiervoor inzetten.

Wil je ook bijdragen? Klik dan door naar onze doneerpagina of maak je bijdrage voor het vredeswerk van PAX over op bankrekening NL03TRIO0390515000. Veel dank voor je vertrouwen in en steun voor ons werk.

< terug naar nieuwsoverzicht