< terug naar nieuwsoverzicht

Staatssecretaris Twaalfhoven 'Vertrouwen en contact zijn stappen naar vrede'

03-12-2012

Na vele decennia van conflict in het Midden-Oosten lijkt de situatie uitzichtloos voor veel mensen. Merlijn Twaalfhoven, de Staatssecretaris van Vrede, wil kleine stappen zetten richting vrede. De basis daarvoor ligt volgens hem in vertrouwen en contact. Hij wil mensen in Jeruzalem verleiden tot contact door middel van muziek en theater. Op dit moment werkt hij alleen met Palestijnen: “het bleek voor mij nog veel te vroeg om Palestijnen en Israeli’s bij elkaar te brengen”


1440

Twaalfhoven, die in augustus 2012 is benoemd tot Staatssecretaris van Vrede, komt net terug van een intensieve werkreis naar Jeruzalem. Zijn vierde keer. We spraken met hem en citeren af en toe uit zijn dagboek.

Met het recente conflict over Gaza nog in het achterhoofd, zegt hij: “Ik denk dat het mogelijk is om een paar passen te zetten richting vrede. Het is een lange weg, maar aan de basis liggen naar mijn idee twee dingen: vertrouwen en contact. Het vertrouwen van mensen dat vrede mogelijk is. Dat als zij iets positiefs doen, het, hoe klein het ook is, bijdraagt aan een betere toekomst en anderen kan inspireren. Maar om dat vertrouwen te krijgen, moet je eerst contact hebben met anderen.’


Mensen in contact brengen met muziek en theater

Twaalfhoven wil mensen verleiden om door middel van muziek en theater contact te hebben met andere mensen. Dat doet hij door bijvoorbeeld kleinschalige huiskamerconcerten of toneeluitvoeringen te organiseren met mensen in Jeruzalem. “Samen met Palestijnse en Nederlandse kunstenaars organiseer ik muziek- en theatervoorstellingen bij families thuis in de Oude Stad. We zoeken naar verhalen van de bewoners en delen die met andere mensen uit de buurt. Jeruzalem is een harde stad. Alles waar toeristen op afkomen is gemaakt van steen. De Palestijnen en Israëliers zijn hard tegen elkaar en ook vaak tegen zichzelf. Mijn eerste doel is zachte plekken te vinden en toegankelijk te maken voor anderen.”

Twaalfhoven werkt in zijn producties nu alleen met Palestijnen. Hij zegt daarover: “Het bleek voor mij nog veel te vroeg om Palestijnen en Israëliërs bij elkaar te brengen. Als je dat doet, ontstaat er een heel gespannen sfeer of als je geluk hebt een oppervlakkig gesprek over vrede. In plaats daarvan wil ik plekken ontwerpen waarin mensen uit hun gesloten hokje durven komen. Dat is in een maatschappij die zo onder spanning staat enorm moeilijk. Vandaar dat we in eerste instantie op kleine en veilige locaties de voorstellingen hebben gemaakt. Een experimenteel zangstuk op de binnenplaats van het Franciscaner klooster. Een theaterdialoog in een kapperszaak. Een soort beautysalon waar vrouwen in een intieme omgeving hun verhaal vertelden. We hebben hierover filmopnames gemaakt waarmee we hopen publiek te verrassen en te ontroeren. Die documentaire zetten we over een aantal maanden online. Zo worden hopelijk ook mensen geraakt die er fysiek niet bij waren. Voor Israëliërs kan het een nieuwe manier zijn om kennis te maken met de Palestijnen in Jeruzalem, een wereld die velen van hen helemaal niet blijken te kennen.”


Wil jij in gesprek met de staatssecretaris?


Wil je meepraten over de ideeën van Merlijn Twaalfhoven en wil je meer weten over het werk van IKV Pax Christi in het Midden-Oosten? Kom dan op 23 januari naar Utrecht (onder voorbehoud, de precieze datum volgt nog en wordt aangekondigd via www.ministerievanvrede.nl )
Lees ook meer op de blog van de staatssecretaris en het dagboek dat hij voor ‘De kracht van cultuur’ bij heeft gehouden


Disclaimer
 

Merlijn Twaalfhoven spreekt als Staatssecretaris van Vrede namens het Ministerie van Vrede, en doet dat op basis van zijn persoonlijke ervaringen. Deze kunnen afwijken van de mening van de werkorganisatie IKV Pax Christi.

Kijk voor het werk van IKV Pax Christi in deze regio op de website. Lees ook het recente rapport van o.a. IKV Pax Christi, Cordaid en ICCO over het importbeleid van de EU dat het vredesproces tussen Israel en de Palestijnse gebieden

 

 

< terug naar nieuwsoverzicht