< terug naar nieuwsoverzicht

Selma van Oostwaard over de Sprekersbank: 'Het is een totaal ander publiek!'

14-08-2019

De Sprekersbank is dé verzameling van ervaren collega’s die de projecten van PAX als geen ander kennen. In dit laatste deel uit de Sprekersbank interviewserie praten we met Selma van Oostwaard, programmamedewerker Protection of Civilians. 
Foto: in opdracht van de Haagse Hoge School


Kun je wat over jezelf vertellen?

Na mijn studies culturele antropologie en kinderrechten ben ik begonnen bij PAX als team assistent. Nu werk ik onderhand al acht jaar bij PAX. Ik heb eerst zeven jaar gewerkt bij het team Nucleaire Ontwapening, maar sinds dit jaar ben ik deel geworden van het Protection of Civilians team als programmamedewerker. Dus ik ben echt overgeschakeld van campagnes naar beleid.  


Wat houd je werk precies in?


Protection of Civilians – POC – gaat om de bescherming van burgers op alle vlakken. Internationale organisaties zoals NAVO en de Verenigde Naties maken, mede dankzij organisaties als PAX, veel beleid over dit onderwerp, maar het is belangrijk om te kijken hoe die bescherming echt wordt geregeld en door wie.

                     

Ons team heeft een onderzoeksmethode ontwikkeld, de Human Security Survey, die de lokale veiligheidssituatie van burgers in conflictgebieden in kaart kan brengen. Het laat goed zien wat burgers vinden van hun veiligheidssituatie—wat zijn bronnen van (on)zekerheid, wat voor bescherming is nodig, en wat vinden burgers van de militaire missies in de regio? De resultaten uit dat onderzoek worden dan gebruikt bij dialogen tussen burgers onderling en met hun bestuursorganen.

 

Wat vind je van de Sprekersbank?


Ik vind het heel leuk. Ik heb natuurlijk vooral gesproken over kernwapens, maar bij de Sprekersbank is er een totaal ander publiek dan waar je normaal voor staat. Het zijn geen militairen of beleidsmakers, ze stellen een ander soort vragen. Het zijn altijd erg enthousiaste en geïnteresseerde mensen, die benieuwd zijn naar wat ze zelf kunnen doen. Daarom is het vaak meer een gesprek tijdens een Sprekersbank bijeenkomst.

 

Merk je dat jouw onderwerp echt aansluiting vindt met het publiek?


Zeker, met een heel divers publiek ook. Ik heb gesproken bij Ambassades van Vrede, kerkgemeenschappen, en bij veel studieverenigingen. Wat leuk is, is dat lokale groepen eigenlijk heel veel gemeen hebben met internationale organisaties. Als ik zie wat bijvoorbeeld de Ambassades van Vrede doen, werken ze met dezelfde dynamieken als boven.

 

Wat is tot nu toe je leukste ervaring met de Sprekersbank?


Ik heb er zoveel gehad nu, even denken. Ik denk toen ik samen met een collega van het Colombia team ging spreken. Ik had nog nooit zo uitgebreid over dat werk gehoord, dus dat was heel leuk! Verder vind ik het altijd leuk om de verhalen van de lokale groepen te horen, wat hen bezig houdt.

 

Als je nu zelf een Sprekersbank afspraak zou kunnen ontwerpen, wat zou je dan het liefst willen delen?


Ik zou het wel willen hebben over hoe je de VN of NAVO kunt beïnvloeden. Of ik zou het willen hebben over hoe alles wat ons team doet samenkomt—wat de NAVO tak doet, hoe ze samenwerken met internationale (hulp)organisaties, met ons als PAX… We zitten aan tafel met de experts terwijl het beleid wordt gemaakt. Dus ik zou het vooral willen hebben over hoe de bescherming van burgers precies in zijn werk gaat.


< terug naar nieuwsoverzicht