< terug naar nieuwsoverzicht

Religieuze leiders Nijmegen ondertekenen vredesverklaring

22-12-2014

Samen maakten zij een historisch statement tegen intolerantie, geweld en discriminatie en vooral voor wederzijds respect, verdraagzaamheid en vrede. Vertegenwoordigers van geloofsgemeen­schappen met een christelijke, joodse, islamitische en alevitische achtergrond kwamen donderdag 18 december bij elkaar in Museumpark Orientalis bij Nijmegen om gezamenlijk een vredesverklaring te ondertekenen.


2103

De groep achter de Nijmeegse Ambassade van Vrede, de Raad voor Levensbeschouwing en Religie, bracht samen met Bouharrou, be­stuurslid van de Al Moslimin mos­kee, de vertegenwoordigers bij elkaar voor deze speciale avond. De directe aanleiding voor het opstellen van de vredesverklaring is het geweld van de ex­treme moslimgroepering IS in Irak en Syrië:  “Noch de Bijbel, noch de Koran, noch de Thora roept op tot geweld naar andersgelovigen. Toch lijken de problemen die zich elders voordoen te worden geprojecteerd op religieuze gemeenschappen in Europa, ook in Nederland. Wij maken ons zorgen over de spanningen die dit oproept in de Nijmeegse samenleving.”

 

Zo goed als alle stoelen warden bezet toen burgemeester Hubert Bruls de zaal toesprak. Bruls deelde spijtig mede dat ook vanuit Nijmegen mensen naar Syrië zijn vertrokken om mee te vechten. Hij riep de zwijgende meerderheid op zich uit te spreken tegen geweld. Veruit de meeste mensen verkiezen vrede boven geweld. Dat verbindt, aldus de burgervader.

 

Vervolgens was het woord aan de religieuze leiders van Nijmegen, die één voor één aangaven dat hun religie geweld afwijst en juist respect voor andersdenkende voorschrijft. Zo divers als hun voorkomen was, zo eensgezind spraken zij zich uit voor verdraagzaamheid en geweldloosheid.

 

Na afloop vertelde Piet Muller, een van de kartrekkers van het initiatief, wat het geheim is van de succesvolle samenwerking: “Je moet met elkaar in gesprek blijven. Open en nieuwsgierig zijn. Dus telkens opnieuw op de fiets stappen en elkaar opzoeken. Zo leer je elkaar kennen en dan blijkt dat je elkaar op heel veel vlakken kan vinden.”

 

De vredesverklaring is na te lezen op deze pagina. De Ambassade van Vrede in Nijmegen hoopt van harte dat hun initiatief in andere steden navolging krijgt. 

< terug naar nieuwsoverzicht