< terug naar nieuwsoverzicht

Protestopera der woedende bankklanten

14-02-2013

“Kernwapenproductie leidt tot niets dan destructie. Maar mijn bank gaat dóór, van goed geweten geen spoor!” Onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven schalde deze kreet donderdag 14 februari welluidend over het Plein in Den Haag.


 

Ten overstaande van Tweede Kamerleden van zeven fracties voerden ongeveer zestig zangers en muzikanten de Opera der Woedende Bankklanten op. Componist Merlijn Twaalfhoven, dit jaar Staatssecretaris van Vrede, liet zich voor deze protestopera inspireren door het vandaag gepresenteerde onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer naar investeringen van Nederlandse banken in kernwapenproducenten. IKV Pax Christi is een van de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer.

Via oproepen op social media verzamelde Twaalfhoven een bont gezelschap van professionele zangers en muzikanten en een koor bestaande uit amateurzangers. Ook het libretto van de opera kwam mede tot stand via suggesties van de deelnemers.

Harry van Bommel (SP) sprak in reactie op het onderzoek en de protestopera: “Hoewel wetgeving tegen investeringen in kernwapenproducenten ontbreekt, hebben banken ook een morele plicht om zich te onthouden van investeringen in dergelijke bedrijven.”

Bekijk de tekst van de Opera der Woedende Bankklanten.
Lees verder over het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer
 

< terug naar nieuwsoverzicht