< terug naar nieuwsoverzicht

Programma Internationale Dag van de Vrede bekend!

13-09-2012

Op vrijdag 21 september, Internationale Dag van de Vrede, tovert vredesorganisatie IKV Pax Christi het stadhuis van Utrecht voor één dag om tot Ministerie van Vrede. Utrechters kunnen hier een videoboodschap achterlaten voor Minister van Vrede Jörgen Raymann of hem een vraag stellen (via video). Staatssecretaris van Vrede, componist Merlijn Twaalfhoven en Midden-Oosten deskundige Petra Stienen zijn op het Ministerie van Vrede aanwezig.


1362

De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroepen tot de International Day of Peace. Lidstaten worden opgeroepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren en tot het in acht nemen van een etmaal van geweldloosheid. De dag is een moment om de vrede die we hier hebben te vieren, maar ook om stil te staan bij plaatsen op de wereld waar géén vrede is.

In heel Nederland vinden tal van activiteiten plaats. De oproep van Jörgen Raymann om plekken te creëren van vrede heeft al veel gevolg gekregen. Het Ministerie van Vrede telt 28 officiële Ambassades van Vrede en vele aspirant ambassades.
In Utrecht werken IKV Pax Christi, MasterPeace en Vrede van Utrecht al een paar jaar samen om deze dag in Utrecht groots te vieren.

Merlijn Twaalfhoven opent het programma in Utrecht om 12.45 uur door de vredesvlaggen te hijsen op het stadhuisplein. Er zijn onder andere een debat over mensenrechten, een fototentoonstelling, een serious game ‘Meltdown in Mitrovica’, een speeddate bijeenkomst voor studenten die een carrière ambiëren in de journalistiek, vredeswerk of internationale samenwerking. De dag wordt afgesloten met de Nacht van de Vrede in Theater Kikker, een dance feest bij de Utrechtse Domtoren en een avondvullend programma op landgoed Leusderend met muziek en kunst.

Leerlingen van de bovenbouw kunnen het spel ‘Meltdown in Mitrovica’ ook online spelen via www.benjijbaas.nl. Het spel vraagt de speler zich te verplaatsen in een young professional die voor IKV Pax Christi in Kosovo werkt.

In theater Kikker presenteert Midden-Oosten deskundige en Staatssecretaris van Vrede 2011 Petra Stienen haar nieuwste boek ‘Het andere Arabische Geluid’. (Meld u aan door een mail te sturen) Ze volgt de Arabische Lente op de voet en haar eigen ervaringen in met name Egypte en Syrië zijn onderwerp van haar nieuwste boek. ’s Avonds tijdens de Nacht van de Vrede zal de Syrische filmmaker en mensenrechtenactivist Mohammed Ali Atassi, zijn visie geven op het conflict in Syrië.

Programma in Utrecht:
9.00 – 17.00 Eutopia, CBK Utrecht
9.00 – 17.00 Fototentoonstelling, Stadhuisplein
13.00 – 18.00 Ministerie van Vrede, Stadhuis Grote Hal
13.00 – 18.00 Peace, Love ’n Caravan, Stadhuisplein
14.00 – 16.00 Debat over mensenrechten ‘Acting glocal!?’ met Merlijn Twaalfhoven en Petra Stienen, Stadhuis Raadzaal
14.00 – 15.30 Scholierendebat over de toekomst van Europa, CBK Utrecht
16.30 – 18.00 Boekpresentatie boek ‘Het andere Arabische Geluid’ van Petra Stienen, Theater Kikker (Meld u aan door een mail te sturen)
19.30 – 23.00 Checkpoint Cinema XL met programmamakerTeun van de Keuken, diplomaat Jaime de Bourbon Parme, G500 voorman Sywert van Lienden en Syrische filmmaker en Mohammed Ali Atassi, Theater Kikker
19.30 – 23.00 Diner en kunsthappening ‘Vrede vind je in jezelf!’, Landgoed Leusderend, Leusden (alleen op uitnodiging)
20.30 – 22.30 Speeddaten in het Netwerkcafé met Eduard Nazarski, (Amnesty International) Koen Groot (Clingendael), Rob Vreeken (Volkskrant), Merlijn Twaalfhoven en anderen, EKKO.
21.00 – 01.00 VJ op de Dom, dancefeest met visuals, Domplein

< terug naar nieuwsoverzicht