< terug naar nieuwsoverzicht

Pim Gerritsen over de Sprekersbank: 'Het blijft toch spannend!'

19-06-2019

De Sprekersbank is dé verzameling van ervaren collega’s die de projecten van PAX als geen ander kennen. In dit eerste deel uit de Sprekersbank interviewserie praten we met Pim Gerritsen, projectleider Libanon.


 

Nou, laten we er maar meteen induiken: vertel eens over jezelf.

Ik heb zowel Interculturele Communicatie als Internationale Betrekkingen en Diplomatie gestudeerd. Daarna heb ik gewerkt en gereisd in het Midden-Oosten—in Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Marokko en Libanon. Ik heb daar echt de kracht van jongeren meegemaakt, vooral met vreedzaam en creatief activisme. En dat is nu ook waar ik binnen PAX de afgelopen 5 jaar aan werk.

Kun je daar wat over vertellen?

Ik zit in het Midden-Oosten team, als projectleider Libanon. Daar werken we eigenlijk aan twee brede thema’s. We werken aan lobby en advocacy en aan creatief jongerenactivisme om de ruimte voor activisten te vergroten zodat ze hun werk beter kunnen doen. We werken bijvoorbeeld met jongereninitiatieven die te maken hebben met kunst en cultuur. Kunst is een erg belangrijke en krachtige manier om mensen te mobiliseren of om bepaalde ideeën te uiten die anders te controversieel zouden zijn.

Daarnaast werken we aan de bescherming van Syrische vluchtelingen. We proberen steeds kenbaar te maken dat Syrië geen veilige plek is op het moment. Het principe van non-refoulement verbiedt landen om vluchtelingen terug te sturen als ze vervolging te vrezen hebben, maar helaas moeten nog veel politieke actoren hieraan herinnerd worden, vooral in Libanon.

Wat vind je van de Sprekersbank?

Ik zit nu al een paar jaar bij de Sprekersbank, maar toch blijft het elke keer spannend. Aan het begin is het vaak even zoeken naar wat het publiek precies wil horen: welk verhaal vertel je? Je hebt natuurlijk projecten waar je aan werkt, maar als je daar staat word je gedwongen goed op je verhaal te reflecteren. Hoe wordt dat aansprekend en helder voor het publiek, terwijl je wel de nuance behoudt? De Sprekersbank is daarom ook een mooie oefening voor jezelf, het is een leerervaring.

Merk je dat jouw onderwerp echt aansluiting vindt met het publiek?

Het Midden-Oosten blijft een actueel onderwerp; creatief jongerenactivisme ook. Ik heb gesproken bij AIESEC Nijmegen, bij een kerkelijke jongeren groep, soms doen we ook workshops voor groepen jongeren. Toen ging het voornamelijk over jongerenactivisme, maar kan bijvoorbeeld ook gaan over Syrische vluchtelingen in Libanon; over gedwongen terugkeer.

Wat is tot nu toe je leukste ervaring met de Sprekersbank?

Een hele bijzondere ervaring vond ik een bijeenkomst van priesters van over de hele wereld die samenkwamen in Utrecht. Ik heb daar samen met een collega een workshop in een klooster gegeven. Het was mooi om te ervaren hoe een groep mensen met wie ik persoonlijk niet vaak in aanraking kom meeging en wilde doen met onze workshop en enthousiast werd. Bijzonder om mee te maken hoe die groep mensen echt vanuit passie en overtuiging werken, en hoe dat op hoofdlijnen overeenkomt met hoe ik in de wereld sta.

Als je zelf nu een Sprekersbank afspraak zou kunnen ontwerpen, wat zou je dan het liefst willen delen?

Ik zou wel willen vertellen over het theaterproject in Libanon. Het vindt plaats in een opgeknapte oude bioscoop in het zuiden van Libanon en laat echt het belang van kunst en cultuur zien voor vrede en voor ontmoetingen. Het is een ruimte voor jongeren om zich te uiten. Dat zou ik graag willen delen.

Wil jij Pim uitnodigen als spreker, stuur dan een berichtje naar vredesweek@paxforpeace.nl. Benieuwd naar onze andere sprekers? Kijk dan hier!

< terug naar nieuwsoverzicht