< terug naar nieuwsoverzicht

PAX zet vredesprojecten in het zonnetje tijdens Vredesweek

Bericht geplaatst op: 12-09-2017

Een Eritrese Amsterdammer die zich inzet voor zijn landgenoten in Nederland, een Haagse kunstenaar die een vreedzaam schaakspel ontwierp en Helmondse docente die vluchtelingen uitnodigde in haar klas. Drie voorbeelden van in totaal 23 mensen die komende Vredesweek de PAX Duif ontvangen voor hun inzet voor vrede. PAX toert vanaf aanstaande donderdag tot en met het einde van de Vredesweek het land door om deze blijk van waardering uit te reiken. 


3012


De PAX Duif is een nieuw initiatief van de vredesorganisatie, die opvallende vredesprojecten door het hele land een blijk van waardering wil geven. De projecten die een PAX Duif ontvangen, zijn mede geselecteerd door Vincent Bijlo, cabaretier en Ambassadeur van PAX. Aan een aantal projecten reikt hij zelf de PAX Duif uit. 

Tour door het land 
PAX toert vanaf aanstaande donderdag door het land om de Duiven uit te reiken aan negen lokale projecten. Daarmee trekt de vredesorganisatie, in de woorden van Vincent Bijlo, ‘een spoor van vredesduifjes door het land’. Naast de genoemde projecten in Amsterdam, Den Haag en Helmond gaat PAX op bezoek bij de Ambassade van Vrede in Naarden-Bussum die een Walk of Peace organiseert, locatietheater PeerGrouP in Medemblik die een grote verzoeningsdag organiseren tussen de gemeenten Medemblik en Kimswerd, ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier; de gemeente Hilversum die actief deelneemt aan de Vredesweek met een programma voor jong en oud; het Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer dat tijdens de Vredesweek omgekomen vluchtelingen herdenkt; de Schilderswijk Moeders in Den Haag die sinds 2013 door deze wijk trekt om vrouwelijke immigranten uit hun isolement te halen; en een leraar Nederlands aan het Bonifatius College in Utrecht die al 27 jaar schoolreizen naar Taizé organiseert. 

Internationale Dag van de Vrede
Het hoogtepunt van de tour is op de Internationale Dag van de Vrede op 21 september. Dan worden in het mediacafé op het Westergasterrein in Amsterdam PAX Duiven uitgereikt aan bekende Nederlanders en internationale vredesactivisten. Ook maakt PAX dan bekend wie het bedrag van 1000 euro ontvangt. Presentatrice en journalist Froukje Jansen presenteert deze bijeenkomst. 

< terug naar nieuwsoverzicht