< terug naar nieuwsoverzicht

Ondertussen in Schiedam: een goed gesprek over de vrede

16-01-2018

Op maandag 15 januari 2018 was het zover. Twee leden van de Ambassade van Vrede Schiedam, Riekje en Henny, gingen op bezoek bij mevrouw Van Kemenade, een 100 jarige bewoonster van verzorgingshuis Frankeland. Onderwerp van gesprek was de wereldvrede. 


3085

Mevrouw Van Kemenade had bij de geestelijk verzorger aangegeven, dat zij de hartenwens had om eens een goed gesprek over de wereldvrede te hebben. Deze geestelijk verzorger, Jel van Geffen, zelf actief bij de Ambassade van Vrede Breda, ging met deze hartenwens aan de slag. Via PAX legde zij contact met de Ambassade van Vrede Schiedam, met wie zij het gesprek voorbereidde. PAX stuurde een kaartenset en een vredesduifje op, zodat mevrouw een tastbaar aandenken zou krijgen tijdens de ontmoeting.

Onder het genot van een feestelijk kopje koffie vond het gesprek over de wereldvrede plaats. Riekje en Henny vertelden over een kunstproject dat hun werkgroep het afgelopen jaar tijdens de Vredesweek in Schiedam heeft georganiseerd. Vluchtelingen in Schiedam hebben onder leiding van kunstenaars een paar metershoge schilderijen gemaakt, gebaseerd op hun visie op vrede. Dit leidde tot een indrukwekkend eindresultaat! Mw. van Kemenade bekeek de foto’s ervan met veel plezier, en was blij om te horen dat er zoveel gebeurt.

Zij vertelde op haar beurt aan de dames wat haar gaande houdt en hoe belangrijk de vrede is: als 100 jarige heeft ze nog goed weet van de oorlogservaringen in haar jeugd! Ook vertelde ze hoe belangrijk zij het vindt dat de mensen onderling een goed relatie hebben. Niet alleen tussen landen, ook tussen mensen onderling. Dat is haar persoonlijke drijfveer: contacten tussen mensen aangaan en onderhouden, om zo het leven aangenaam te houden. Zoals zij het zegt: ‘Als mensen elkaar echt kennen, dan komt er geen oorlog, dan leven mensen in vrede met elkaar’.

Alles bij elkaar een boeiend gesprek met een dame wiens enthousiasme aanstekelijk werkte!

< terug naar nieuwsoverzicht