< terug naar nieuwsoverzicht

Nu ook een Ambassade van Vrede in Haarlem

13-04-2015

Enkele weken geleden meldde Sant’Egidio uit Haarlem zich aan als nieuwe Ambassade van Vrede. Weer een enthousiaste groep erbij die zich inzet voor vrede! We hebben de telefoon opgepakt en gevraagd wie ze zijn, wat ze doen en waarom ze meedoen met de Vredesweek. 


2122

Ora et labora
De gemeenschap is in 1968 ontstaan in Rome en kent vandaag de dag 60.000 vrijwilligers in heel de wereld en sinds een aantal jaar ook actief in Haarlem. Het motto van de Vredesweek is in 2015 ‘vrede verbindt’ en dat motto is hen op het lijf geschreven.

De beweging gaat uit van het principe ‘ora et labora’ (bid en werk). De leden van deze gemeenschap zetten zich belangeloos is voor eenzame mensen in Haarlem en omstreken. Om de week komen de vrijwilligers samen om te bidden, dan staan naastenliefde, solidariteit en de werken barmhartigheid centraal. De andere weken organiseren zij een drie-gangendiner voor vereenzaamde mensen. Het zijn voornamelijk eenzame ouderen die naar de maaltijd komen om een praatje te kunnen maken.

Waar in het begin nog maar 25 mensen op de maaltijd afkwamen, is dat aantal nu al gegroeid tot 55. “Het is goed dat de actie bestaat, maar jammer dat we er moeten zijn,” laat Wim Blüm van Sant’Egidio Haarlem weten. “Mensen komen van horen zeggen en de avonden beginnen echt gezellig te worden. Dezelfde mensen keren terug en we leren elkaar steeds beter kennen.”

Ook is er de mogelijkheid een maaltijd te kopen voor iemand middels een donatie. Je weet niet wie van jouw geld gaat eten, maar Sant’Egidio zorgt dat het goed terecht komt. Door het gedoneerde geld kunnen mensen die minder middelen tot hun beschikking hebben ook genieten van het lekker eten en goed gezelschap.


Vredesweek
Naast het helpen van ouderen en minder bedeelden, is vrede ook een van de speerpunten van de beweging Sant’Egidio. Armoede is volgens hen een van de oorzaken voor oorlog. Daarom doen ze dit jaar mee aan de vredesweek. “We kunnen niet alles tegelijk en we werken stapje voor stapje. Ons werk is nu stabiel en daarom willen we onze activiteiten uitbreiden.” In de Vredesweek zoeken zij onder andere verbinding met dominees, pastores, imams, rabbijnen, maar ook wethouders en fractievoorzitters. Met hen wordt de dialoog aangegaan over sociale armoede.

Ook organiseert Sant’Egidio tijdens de Vredesweek een lunch voor arm en rijk en zal er een concert gehouden worden waarin verschillende culturen elkaar ontmoeten. Interculturele en interreligieuze ontmoetingen staan tijdens deze week bij hen centraal.


Inspiratie
Dit is een van de Ambassades van Vrede die zich dit jaar inzet onder het motto ´Vrede verbindt´.

Ben je nog op zoek naar een leuke actie voor tijdens jouw Vredesweek? Kijk dan op de website van Sant’Egidio en wellicht lijkt jou het ook wel wat om eind september maaltijd te organiseren!

< terug naar nieuwsoverzicht