< terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe Staatssecretaris van Vrede wil verhalen uit Colombia vertellen

02-09-2013

Het vertellen van verhalen zit student journalistiek Sanne Poot (21) in het bloed. Haar belangrijkste doel als kersverse Staatssecretaris van Vrede is dan ook om de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Colombia een stem te geven in Nederland. In oktober bezoekt ze dit land namens IKV Pax Christi.


1698

Haar vrienden wisten zeker dat Sanne de wedstrijd ‘Aventura: Colombia!’ zou winnen. Zelf was ze de bewuste maandag van de uitslag helemaal voorbereid op een telefoontje dat ze níet de nieuwe Staatssecretaris van Vrede van IKV Pax Christi zou worden. “Ik kon dan ook bijna niet geloven toen ik het wél bleek te zijn! Ik was ontzettend blij! Ik vind het een eer om Staatssecretaris van Vrede te mogen zijn en kijk enorm uit naar alles wat ik komend halfjaar ga doen. Ook verheug ik me erop om minister Jörgen Raymann te ontmoeten. Het lijkt me wel wat om met hem te sparren over vrede.”

Sanne studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht, woont in deze stad op kamers maar voelt zich nog steeds ‘hardcore Vlaardingse’, de gemeente waar ze is opgegroeid. In Vlaardingen kwam ze ook in aanraking met IKV Pax Christi en later met de wedstrijd ‘Aventura: Colombia!’. “Via mijn overbuurman, Han Raeijmaekers van de Ambassade van Vrede in Vlaardingen, had ik al een paar keer geholpen op de Vlaardingse Nacht van de Vrede. Han attendeerde me ook op de wedstrijd. Hij vond het echt iets voor mij omdat ik oorspronkelijk uit Colombia kom. Han heeft me ook enorm geholpen met mijn campagne door bijvoorbeeld mijn basisschool en middelbare school te vragen op mij te stemmen. Zonder Han was ik het waarschijnlijk niet geworden.”

Stemmen
Een belangrijk onderdeel van de campagne was het verzamelen van zoveel mogelijk stemmen op de speciale facebookpagina voor de actie. Dat was nog niet zo eenvoudig, vond Sanne. “Als journalist ben ik gewend om anderen onder de aandacht te brengen. Voor het eerst moest ik nu mezelf promoten en mensen vragen op mij te stemmen. Dat voelde best vreemd. Gelukkig heb ik een groot netwerk bij de lokale media in Vlaardingen. De vele publiciteit kon ik goed gebruiken.” De vakjury die de moeilijke taak had uit 72 aanmeldingen zes finalisten en uiteindelijk één winnaar te kiezen, liet bij haar beslissing niet alleen het aantal stemmen meewegen. De motivatie van de kandidaten om Staatssecretaris van Vrede voor IKV Pax Christi te worden en hun ideeën om de problematiek rond grondstoffenwinning in Colombia onder de aandacht te brengen, wogen net zo zwaar.

Documentaire
Sanne overtuigde de vakjury onder meer door haar creatieve ideeën om zoveel mogelijk Nederlanders te vertellen over mijnbouw en mensenrechtenschendingen in haar moederland. Ook de vele publiciteit die ze wist te genereren en haar ervaring met fotograferen, filmen en monteren speelden mee. Sanne: “Ik vertel heel graag verhalen. Mijn belangrijkste motivatie om Staatssecretaris van Vrede te worden is dan ook dat ik de verhalen van mensen in Colombia wil vertellen die normaal gesproken nooit hun stem kunnen laten horen. Mensen die slachtoffer zijn geworden van de mensenrechtenschendingen door mijnbouwbedrijven en moeten leven met de gevolgen daarvan. Ik wil weten wat dit voor hen betekent en wat er moet veranderen. Ik ben van plan deze gesprekken te filmen om uiteindelijk een documentaire te kunnen maken.”

Energiebedrijven
Ook wil ze na haar reis graag met de Nederlandse energiebedrijven in gesprek die steenkolen importeren uit omstreden Colombiaanse mijnen. “Ik hoop dat ze luisteren naar de persoonlijke verhalen die ik mee terug neem en daardoor gaan denken: waar zijn we eigenlijk mee bezig?” Maar, benadrukt Sanne, voordat ze zich een oordeel vormt over de situatie wil ze zich eerst heel goed informeren over de situatie. “Wat was bijvoorbeeld de rol en verantwoordelijkheid van de landelijke en lokale overheid? En waren de mensen die van hun land werden verdreven misschien van tevoren gewaarschuwd? Ik stel me tijdens de reis dan ook kritisch op. Uiteindelijk wil ik het hele verhaal kunnen vertellen.”

Sanne Poot wordt op 21 september ingehuldigd tijdens de Nacht van de Vrede in Utrecht. Tijdens en na haar reis is ze online te volgen via twitter, facebook en blogs die worden gepubliceerd op de website van het Ministerie van Vrede en IKV Pax Christi.
 

< terug naar nieuwsoverzicht