< terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe gezichten! Jet en Anna

20-04-2021

Wij zijn Jet en Anna, allebei 22 jaar oud en tot aankomende zomer lopen wij stage bij het Vredesweekteam. Neem je contact op met PAX over de Vredesweek dan is de kans groot dat je ons (digitaal) tegenkomt. 
Anna (links) en Jet (rechts)

Waarom de Vredesweek?

Jet: De Vredesweek is het moment elk jaar waarbij we hier in Nederland, met elkaar, ons inzetten voor vrede. "Peace is not just the absence of conflict, it is the creation of an environment where all can flourish regardless of race, colour, creed, religion, gender, class, caste or any other social markers of difference" - Nelson Mandela. Elke Vredesweek staan we op voor mensenrechten, voor verandering en voor vrede. We doen dit met PAX door ons open te stellen en te leren over en met elkaar of door anderen te ontmoeten bij een Walk of Peace. Ik ben heel blij een steentje te mogen bijdragen aan de Vredesweek dit jaar.

Anna:  Vorig jaar hoorde ik voor het eerst van de Vredesweek via een medestudent. Ik vond het eigenlijk raar dat ik hier nog nooit iets over gehoord had. Tijdens de Vredesweek vorig jaar had ik andere verplichtingen, maar gelukkig waren veel evenementen later terug te kijken. PAX Power to the People heb ik later teruggekeken en ik vond het echt een krachtig en inspirerend evenement. Wat ik zo mooi vind aan de Vredesweek is dat veel verschillende mensen zich inzetten voor vrede en dat duidelijk wordt dat iedereen zich op veel verschillende manieren in kan zetten voor vrede. Toen ik zag dat PAX stagiaires zocht voor de Vredesweek, was ik meteen enthousiast. Ik hoop door mijn werk als stagiaire op mijn manier bij te kunnen dragen aan vrede en te zorgen voor een mooie vredesweek samen met het team. 


Wat doe jij in vredesnaam?

Jet: Ik stem in vredesnaam, ik organiseer in vredesnaam en ik schrijf in vredesnaam. Op mijn Bachelor studie op Amsterdam University College kon ik veel disciplines combineren om te onderzoeken hoe we verschil kunnen overbruggen, de sociale cohesie kunnen versterken, of zogenaamd, kunnen integreren. Ik ben altijd op zoek geweest naar de stap van resolutie en transformatie van een conflict, naar de volgende stap richting vrede. Tijdens mijn Master Conflict Resolution and Governance focuste ik me op hoe we de 'ander' zien en hoe die typering, de polarisatie en de afstand van de 'ander' leidt tot conflict. Met deze lessen kijk ik vooruit naar het thema van deze Vredesweek, inclusie. Want als iedereen betrokken word, creĆ«ren we pas echt vrede. 

Anna:  Na het behalen van mijn bachelor met een hoofdrichting in internationale betrekkingen, besloot ik dat het tijd was voor iets anders. Gedurende mijn bachelor heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met conflict en geweld, factoren die mensen uit elkaar drijven,  terwijl ik mij juist in wil zetten om mensen bij elkaar te brengen. Nu doe ik een master Theologie en Religiestudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik volg een specialisatie in vrede, trauma en religie en hoop op die manier ook bij te kunnen dragen aan vrede in het academische onderzoeksveld. Tevens heb ik mij afgelopen jaar tijdens mijn stage bij Cross Your Borders ingezet voor onrecht in de wereld. Ik hoop nu die lijn door te kunnen zetten bij PAX, waar ik door mijn werkzaamheden voor de Vredesweek hopelijk een steentje bij kan dragen en mij verder in kan zetten voor vrede. 


Hoe ben je bij PAX terecht gekomen?

Jet: Ik heb een pauze van mijn Master genomen en had zin om iets concreets bij te dragen aan vrede in Nederland. Met mijn ervaring als voorzitter van de studentenvereniging van AUC, leek mij de opdracht om met verenigingen PAX college tours te organiseren ontzettend leuk en belangrijk. Ik hoop veel in contact te zijn met studenten over PAX en over wat zij doen, in vredesnaam.

Anna:  Ik maakte voor het eerst kennis met PAX toen ik ging wonen en studeren in Utrecht. Tijdens mijn studie heb ik ook wel eens een gastcollege van PAX bijgewoond. De onderwerpen waar PAX zich mee bezig houdt spraken mij eigenlijk direct aan en al snel had ik het plan om bij PAX te solliciteren op een stageplek. In mijn bachelor had ik al heel graag stage willen lopen bij PAX, toen lukte het niet.  Nu is het gelukkig wel gelukt een stageplek te bemachtigen en daar ben ik heel blij mee! 

< terug naar nieuwsoverzicht