< terug naar nieuwsoverzicht

'Niets doen is geen optie'

03-09-2013

De Syriër Fadi Hallisso, priester in opleiding én activist, komt in de Vredesweek naar Nederland. Hij gaat spreken op twee Ambassades van Vrede: in Amsterdam Oost en Deventer. Op 21 september is hij een van de hoofdgasten op de Nacht van de Vrede in Utrecht, samen met Lieve Joris en Jörgen Raymann. Fadi is één van de vele activisten, hoewel hij zichzelf nooit zo zal noemen, die nog steeds de hoop levend houdt. Evert- Jan Grit van IKV Pax Christi sprak vorige week met hem op een terras in Beiroet.


1701

Fadi: “Het is waar dat de revolutie veranderd is. Van een vreedzame volksopstand naar een gewapend conflict. Het geweld, de doden, de vluchtelingen. Veel activisten van het eerste uur zijn opgepakt, vermoord of vertrokken. Maar er blijven genoeg over en er komen nieuwe bij. Ze blijven erin geloven, niet alleen door te demonstreren en actie te voeren, maar ook door hulp te verlenen aan vluchtelingen, onderwijsprojecten te starten, huisvesting te organiseren. Mensen hebben nu vooral hulp nodig. In wezen zijn dit politieke acties. We tonen aan dat we niet alleen maar hopen op een betere toekomst, we maken de toekomst nu.”

Zoals veel Syriërs drukt ook Fadi me op het hart dat de Syriërs niet zo zijn. Hij bedoelt dat ze zich niet zullen laten meesleuren in een sektarische oorlog. “Die beelden die we zien die zijn allemaal waar, alle gruwelijkheden die je ziet, die gebeuren echt. Maar we hebben ook de ervaring dat deze situatie mensen bij elkaar kan brengen. Bijvoorbeeld in het scholenproject in Aleppo, waar veel Ambassades van Vrede geld voor inzamelen in de Vredesweek, werken moslims en christenen samen. Hetzelfde geldt voor de activisten die hulp verlenen. Verschillen doen er dan niet toe. Naast alle schade en al het verlies nemen we deze ervaring ook mee naar de toekomst. We vechten met eenvoudige middelen tegen enorme krachten. Ik zie het als de gelijkenis van de zaaier uit de bijbel. Een groot deel van het zaad valt op de rotsgrond, wordt overwoekerd, droogt uit. Een klein deel schiet wortel en komt tot bloei. Als dit over is zijn dat de fundamenten waarop Syrië moet worden opgebouwd. Als ik nu zie dat mensen in bijvoorbeeld Raqqa dagelijks demonstreren tegen de milities van ISIS [Islamic State in Iraq en Syria] dan geeft me dat moed.”

Ik vraag Fadi wat hij vindt van een mogelijke interventie. Hij wil er niet direct op antwoorden want zijn familie woont nog in Syrië. Het enige wat hij kan zeggen is dat het geweld tegen burgers moet stoppen. Ondertussen is hij met een aantal vrienden al wel in de weer om zich voor te bereiden op de onvermijdelijke vluchtelingenstroom die zal komen als de bommen vallen. Via een facebookpagina roept hij op om matrassen in te zamelen en zoeken ze naar plekken waar vluchtelingen gehuisvest kunnen gaan worden. Dat de Libanezen niet bijzonder bereid zijn om nog meer vluchtelingen op te vangen begrijpt hij wel. Maar niets doen is simpelweg geen optie.

Wil je één van de projecten van Syrische vredesactivisten steunen? Kijk op www.adoptarevolution.nl en steun een verzetskrant, radiozender, school in Aleppo of een vluchtelingenkamp vlakbij Damascus.
 

< terug naar nieuwsoverzicht