< terug naar nieuwsoverzicht

Nederlandse kindertekeningen voor Syrische scholen

12-12-2013

Misschien heb je hem ontmoet in de Vredesweek toen de jonge Syrische priester-blogger Fadi Hallisso in Nederland was. Hij vertelde over de burgeroorlog in Syrië en zijn inzet voor de vluchtelingen in Libanon. Begin december zocht Jan Jaap van Oosterzee van IKV Pax Christi hem in Beiroet op. Fadi stelde hem voor aan een Syrische vrouw die met behulp van Fadi een school voor de Syrische kinderen opent.


1837

De kindertekeningen, die gemaakt zijn in de Vredesweek werden enthousiast aangenomen. "Die gaan we gebruiken bij de opening op 15 december. We hebben al plek voor honderdvijftig leerlingen, over een paar maanden kunnen er nog honderd bij." De school is in Chatilla, een benauwde en overvolle sloppenwijk ten zuiden van Beiroet, waar naast Palestijnse vluchtelingen ook veel Syriërs neergestreken zijn. In de afgelopen tijd zijn er ongeveer 40.000 mensen bijgekomen.

Fadi's organisatie, 'Basma we Zeytoune' (een glimlach en een olijf) zette midden in Chatilla een werkplaats op waar vrouwen wat kunnen verdienen door borduurwerk te maken. In een appartementje op de derde etage van één van de woonblokken zitten vijftien vrouwen ijverig te borduren, er lopen een paar kinderen rond en de medewerkers van het centrum. De sfeer is vrolijk, de vrouwen lijken blij te zijn met bezoek. Een tweede appartement moet over enkele weken een schooltje worden.

Fadi en IKV Pax Christi collega Ferhad Ehme vertellen ook over een andere school in Aleppo, de Mustafa Qarman school. Radicaal jihadistische rebellen maken het de activisten van die school steeds moeilijker. De aanvallen van het leger op de stadswijk gaan door. Volhouden is een grote uitdaging. Een tweede pak tekeningen van Nederlandse kinderen gaat met Ferhad mee, die het bij de kinderen in Aleppo zal bezorgen.

< terug naar nieuwsoverzicht