< terug naar nieuwsoverzicht

Na 70 jaar nog altijd tranen om Hiroshima

06-08-2015

'Water. Geef me water'! Dat is de smeekbede die overal weerklonk in de stad. Maar water kregen de hibakusha, slachtoffers van de bom op Hiroshima niet. De mensen die water gedronken hadden bleken snel dood te gaan. Hun verbrande lichamen en door hitte en straling aangetaste organen verdroegen het water niet. Meer dan 200.000 mensen stierven tijdens en na de atoomaanval op deze stad, vandaag precies 70 jaar geleden. Krista van Velzen van PAX is samen met honderden overlevenden bij de herdenking van de ramp, en luistert naar hun verhalen.


2219

 

Hel
De hitte raakt me niet langer, als ik me bedenk welke hel de mensen hier beleefd hebben. Hironata Masaki vertelt dat hij als 5 jarige een lucifer aanstak om zijn vader te verbranden. Er waren te veel slachtoffers. Ze werden met meerderen tegelijk verbrand. Hij huilt als hij me zijn verhaal vertelt.
Gebeden worden gepreveld en bloemen en wierook geofferd bij het watermonument in het vredespark.

 

Politici
De vele aanwezigen bij de herdenking krijgen glazen water aangereikt. Mij wordt op het hart gedrukt de boodschap van de hibakusha te blijven verspreiden: zorg dat kernwapens van deze planeet verdwijnen. Laat dit nooit meer gebeuren. Ik luister en vraag me af hoeveel langer sommige politici kunnen blijven volharden in het negeren van deze afschuwelijke getuigenissen en indringende oproepen.

 

Driewieler
Een vrouw uit de Oekraïne luistert naar een overlevende. Diep geraakt biedt ze haar excuses aan. De overlevende is overdonderd. Niemand heeft ooit excuses aangeboden. Waarom niet? Een vader begraaft zijn kind in de tuin. Alleen op een brandstapel kon hij niet verdragen. De driewieler van het kind, verwrongen en verbrand door de nucleaire explosie werd ook begraven maar staat nu in het museum. Als een stille getuige van de gruwelijkheden die in deze stad hebben plaatsgevonden.

 

Nooit meer
Elke steen van de stad, de gebouwen, de bomen dragen een herinnering aan de verschrikkingen van 6 augustus 1945. Duizenden mensen betuigen hun respect aan de slachtoffers en overlevenden. De stad lijkt het uit te schreeuwen: nooit meer Hiroshima. Nooit meer Nagasaki. Verbied kernwapens, nu.

 

Meer lezen over Hiroshima?
Krista van Velzen is in Hiroshima samen met Casper van der Zijde, vredesambassadeur van PAX. Casper blogt op http://nonukes.nl/tag/casper-in-hiroshima/. Blijf ook op de hoogte via facebook en twitter

Naar aanleiding van de zeventigste herdenking van de atoomramp in Hiroshima en het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens was Krista van Velzen te horen in EenVandaag 'Het Geheim van Volkel' (4/8/2015), De Heer ontwaakt (6/8/2015) en sprak zij de voicemail in van Mark Rutte op WNL radio (vanaf minuut 51:48) (5/8/2015).

< terug naar nieuwsoverzicht