< terug naar nieuwsoverzicht

Motto Vredesweek 2015: Vrede verbindt

20-01-2015

Het motto voor de Vredesweek 2015 is ‘Vrede verbindt’. Met dat motto roept PAX op tot ontmoeting en verbinding en zal zij moedige bruggenbouwers, zowel in Nederland als in conflictgebieden, in de schijnwerpers zetten. 


Om samen in vrede te geloven heb je de ander nodig. Mensen die naast je staan en mensen die niet tot je directe omgeving behoren. Dit is niet altijd gemakkelijk. Die ander maakt ons soms angstig, waardoor spanningen, ook in onze eigen samenleving, kunnen oplopen. Daar zijn de spanningen na de terroristische aanslagen in Parijs een duidelijk voorbeeld van. De Vredesweek gaat over deze keuze: trekken  we ons onverschillig terug en keren we de ander de rug toe of organiseren we een tegenkracht tegen angst en terreur? Wij roepen moedige bruggenbouwers op om de verbinders te versterken.

 

Moedige bruggenbouwers

Mensen die zich inzetten voor vrede zijn er altijd geweest. Meer dan ooit, zijn  juist nu bruggenbouwers nodig. In conflicten ver weg, maar ook dichtbij huis, in de eigen buurten en wijken. Directeur Jan Gruiters van PAX: “De oorlog in Syrië verdeelt mensen. In Syrië maar ook in ons eigen land. Maar uiteindelijk is het verlangen naar vrede sterker dan de angst voor geweld. Vrede verbindt mensen. Dat lijkt misschien naïef maar het vergt moed om daarin te blijven geloven.” PAX steunt vele vredesactivisten en partnerorganisaties in conflictgebieden die zich hier dagelijks mee bezig houden. Gruiters: “Zelfs in tijden van oorlog kunnen mensen de menselijke waardigheid redden. Door bruggen te slaan en mensen met elkaar te verbinden. Dat is ook dichtbij huis nodig en mogelijk. Dat willen we in de Vredesweek zichtbaar maken”.

 

Vredesweek 2015

De Vredesweek is een jaarlijks terugkerende themaweek en begint in 2015 op zaterdag 19 en eindigt op zondag 27 september, met op 20 september de Vredeszondag. Tijdens deze week organiseren veel vrijwilligers  in heel Nederland honderden evenementen die in het teken staan van vrede. Veel activiteiten worden georganiseerd door lokale Ambassades van Vrede, die zich door PAX gesteund weten. Dat zijn er begin 2015 al 70. 

< terug naar nieuwsoverzicht