< terug naar nieuwsoverzicht

Ministeries van Vrede: niet alleen in Nederland

24-04-2013

Niet alleen in Nederland is een Ministerie van Vrede opgericht. In meer dan 40 landen is, net als in Nederland, een Ministerie van Vrede. De aard van de Ministeries verschilt per land. De gemene deler is hun missie: het werken aan vrede wereldwijd.
 


1532

In Nepal, Costa Rica en op de Solomon Eilanden maakt het Ministerie van Vrede onderdeel uit van de officiële regering. Op de Solomon Eilanden is bijvoorbeeld het Ministerie van Verzoening, Vrede en Nationale Eenheid opgezet. De doelstelling van dit ministerie is het voortzetten en herstel van vrede en normaliteit in het land. In Australië, Canada, Italië en andere landen wordt gelobbyd om een Ministerie van Vrede binnen de regering te krijgen.

Campagnes en initiatieven voor vrede
Naast de Ministeries zijn er in vele landen campagnes of andere initiatieven voor het bevorderen van wereldvrede. Zoals in de Verenigde Staten, waar de in 2004 opgezette Peace Alliance werkt aan maatschappelijke betrokkenheid voor vrede. Dit doen zij door middel van advocacy, onderwijs en het creëren van een cultuur van vrede. Met advocacy wordt bedoeld: het mobiliseren van burgers met als doel beter beleid en wetgeving voor duurzame vrede.

Daarnaast wijst de Peace Alliance het Amerikaanse publiek op het belang van vredesopbouw, door het begrip vrede begrijpelijk en tastbaar te maken. Tot slot probeert zij een Amerikaanse vredesbeweging op te zetten van 1 miljoen mensen die zich sterk maken voor vrede. Hierbij ondersteunt zij individuen en groepen die zich inzetten voor politieke veranderingen.

Kijk voor meer informatie over alle initiatieven op de website van de‘Global Alliance for Ministries and Infrastructures for Peace’. Het Nederlandse Ministerie van Vrede staat er niet alleen voor!

 

< terug naar nieuwsoverzicht