< terug naar nieuwsoverzicht

Maaike Beenes over de Sprekersbank: 'Het geeft me motivatie!'

15-07-2019

De Sprekersbank is dé verzameling van ervaren collega’s die de projecten van PAX als geen ander kennen. In dit tweede deel uit de Sprekersbank interviewserie praten we met Maaike Beenes, programmamedewerker Humanitarian Disarmament.
 

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik heb in Nijmegen politicologie gestudeerd en in Groningen internationale betrekkingen. In 2015 ben ik bij PAX begonnen als stagiaire en nu werk ik als programmamedewerker in het Humanitarian Disarmament Team.

Wat houd je werk precies in?

Humanitarian Disarmament – of humanitaire ontwapening – gaat over het reguleren en verbieden van bepaalde wapens. Zelfs in oorlog gelden er regels. Wapens die in hun gebruik het onderscheid tussen burgers en militairen vervagen, of onnodig leed veroorzaken, schenden die regels. 

Mijn werk is vooral gericht op kernwapens, landmijnen en clustermunitie, maar binnen het team werken we nog aan veel meer topics—zoals drones, killer robots, de eerlijke geldwijzer… We proberen deze onderwerpen vooral toe te passen op de financiële sector. Bedrijven dragen niet alleen bij aan de verspreiding van wapens, maar verdienen hier ook geld aan.

Wat vind je van de Sprekersbank?

Ik vind het heel leuk om voor de Sprekersbank ergens naartoe te reizen en mensen te ontmoeten die met een frisse blik naar deze onderwerpen kijken. Als je zoveel met een topic bezig bent, bouw je een bepaalde tolerantie op. En als je mensen dan verteld daarover, dan realiseer je weer dat het inderdaad erg is. Dat geeft zoveel motivatie. En het is natuurlijk ook leuk om de mensen te ontmoeten die het werk van PAX steunen!

Merk je dat jouw onderwerp echt aansluiting vindt met het publiek?

Ja, ontwapening is heel actueel. Mensen zijn benieuwd naar nieuwe technologie, privacy… het is een groot onderwerp. Ik probeer vaak een bruggetje te maken naar de financiële sector, om aan mensen te laten zien dat ze zelf meer invloed hebben dan ze denken. Iedereen kan bijvoorbeeld via de eerlijke geldwijzer een klacht sturen naar hun bank, en dat moedig ik ook zeker aan!

Wat is tot nu toe je leukste ervaring met de Sprekersbank?

Ik denk twee jaar geleden, toen ik in het Vredescafé heb gesproken. Het had een gezellige, informele sfeer. Diezelfde dag kregen daar ook twee mensen een lintje van de gemeente voor hun bijdrage aan vrede—dat wist ik niet van tevoren, dus het was al meteen anders dan anders. En ik kreeg van het Vredescafé nog een plantje aan het einde, dus het was een hele leuke ervaring.

Als je zelf nu een Sprekersbank afspraak zou kunnen ontwerpen, wat zou je dan het liefst willen delen?

Ik zou de focus willen leggen op de menselijkheid van ons project. Het speelt zich niet alleen af in documenten of binnen de VN, maar raakt ons allemaal. In Nederland hebben we het goed getroffen, maar dat is niet overal het geval. Daarom proberen we mensen een stem te geven. Als we naar de VN gaan om het over kernwapens te hebben, dan proberen we ook overlevenden van Hiroshima en Nagasaki daar te laten spreken. Daarom heet het humanitarian disarmament.

 

Wil jij Maaike uitnodigen als spreker, stuur dan een berichtje naar vredesweek@paxforpeace.nl. Benieuwd naar onze andere sprekers? Kijk dan hier!

< terug naar nieuwsoverzicht