< terug naar nieuwsoverzicht

Kom nu in actie tegen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

31-10-2012

Het nieuwe kabinet zet flink het mes in ontwikkelingssamenwerking. Dat vinden wij, net als velen van jullie, onrechtvaardig. Nederland is het op één na rijkste land van Europa. Waarom moeten juist de meest kwetsbare mensen de rekening van de financiële crisis betalen? Het regeerakkoord wil bruggen bouwen, maar doet dat over de ruggen van mensen in Syrië, Kosovo, DR Congo, Soedan, Colombia en andere kwetsbare gebieden.


1435

Tegelijkertijd zet de regering geld opzij voor vredesoperaties. Dat geld komt voor een deel uit het budget van ontwikkelingssamenwerking. Dit Vredesfonds mag niet ingezet worden voor het betalen van de soldij en het materieel van de Nederlandse krijgsmacht.

Met het regeerakkoord hebben PvdA en VVD heel duidelijk gemaakt dat ‘eerlijk delen’ voor hen ophoudt bij de Nederlandse grens. Jij zet zich vaak al jaren in voor een rechtvaardigere wereld. Het écht eerlijk delen komt nu dan ook aan op iedereen die vindt dat mensen op duizenden kilometers van ons vandaan net zoveel recht hebben op veiligheid als wij. Die zich realiseert hoeveel geluk we hebben geboren te zijn in een rijk en welvarend land. Die weet dat door een andere speling van het lot iedere Nederlander ook in Congo, Soedan of Syrië geboren had kunnen worden. Daarom doen we nu een dringend beroep op jou.

Wat kun jij doen?

- Stuur een tweet met de hashtag #pvdacongres.

- Of, nog beter, stuur een mail naar jouw eigen lokale PvdA afdeling. Maak duidelijk dat deze radicale bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking verzacht moet worden. Laat de PvdA afgevaardigden naar het Partijcongres moties steunen die aansturen op verzachting van de voorgestelde grote bezuinigingen. Lees hieronder een voorbeeld e-mail:
 
Als sociaal democraat hecht ik zeer aan internationale solidariteit. Het nieuwe kabinet zet flink het mes in ontwikkelingssamenwerking. Dat vind ik onrechtvaardig. Nederland is het op één na rijkste land van Europa. Waarom moeten juist de meest kwetsbare mensen de rekening van de financiële crisis betalen? Eerlijk delen mag niet ophouden bij onze grenzen. Het regeerakkoord wil bruggen bouwen, maar doet dat over de ruggen van mensen in Kosovo, DR Congo, Soedan, Colombia en andere kwetsbare gebieden. Tegelijkertijd zet de regering geld opzij voor vredesoperaties. Dat geld komt voor een deel uit het budget van ontwikkelingssamenwerking. Dit Vredesfonds mag al helemaal niet ingezet worden voor het betalen van de soldij en het materieel van de Nederlandse krijgsmacht.  

Ik wil u daarom oproepen om tijdens het partijcongres over de formatie op zaterdag 3 november moties te steunen die aansturen op verzachting van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. 
 

< terug naar nieuwsoverzicht