< terug naar nieuwsoverzicht

Kom naar De toekomst van vrede in Europa!

26-08-2022

zaterdag 17 september | 20:00 | gratis | reserveer je plek hier

Sinds de Russische invasie in Oekraïne beseffen we ons des te meer dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar een gezamenlijk project waar we elke dag aan moeten werken. Die gedachte ligt ook aan de basis van Europese samenwerking: de wens voor vreedzaam samenleven zorgde ervoor dat Europese landen en burgers wisten op te klimmen uit de verwoesting van twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog. Nu stelt de nieuwe realiteit van oorlogsgeweld op het Europese continent die samenwerking op de proef: kan de Europese Unie haar rol als vredesproject waarmaken?
Met het programma ‘De toekomst van vrede in Europa’ wordt de Vredesweek officieel geopend. We werpen een blik op de nabije en verre toekomst van vrede in Europa: welke rol speelt Europa als waardengemeenschap hier nog bij? Wat kunnen Europese burgers doen om bij te dragen aan vrede? En hoe moet Europa zich verhouden tot de missie voor vrede in de rest van de wereld?

Verschillende sprekers zullen reflecteren op hun visie over de toekomst van vrede in Europa. Tweede Kamerlid Sylvana Simons zet met haar partij BIJ1 in de Nederlandse politiek gelijke rechten en kansen voor iedereen centraal. Hoe kijkt zij aan tegen Europese samenwerking? Srebrenica-overlevende Alma Mustafic maakte op jonge leeftijd de ontwrichting van oorlog mee. Sindsdien vertelt ze haar verhaal, over het verliezen van haar vader en de schuld van de Nederlandse staat hierin, met een duidelijk doel voor ogen: niet nog een Srebrenica.

Tot slot zal het programma muzikaal omlijst worden door Oekraïens-Nederlandse zangeres Katie Koss. Ze gebruikt haar muziek om zich uit te spreken, bijvoorbeeld over de oorlog in Oekraïne.

Download

< terug naar nieuwsoverzicht