< terug naar nieuwsoverzicht

Kennismakingsrondje Madelon

30-11-2017

Sinds september 2017 is Madelon Grant bij PAX gestart als Coördinator Ambassades van Vrede. Inmiddels heeft ze drie maanden achter de rug. Waar is ze mee bezig en hoe bevalt het haar tot nu toe? Lees hier de indrukken van haar kennismakingsrondje!


3084

‘De afgelopen maanden ben ik zoveel mogelijk Ambassades van Vrede persoonlijk gaan bezoeken. Dat is ontzettend leuk om te doen! Ik ben al bij zo’n vijftien Ambassades langs geweest en heb inmiddels al met zo’n dertig Ambassades contact gehad. Wat me opvalt, is dat de mensen achter de Ambassades ontzettend betrokken en gemotiveerd zijn. Ik vind het heel inspirerend om te zien dat overal in het land, mensen zich inzetten voor vrede en verbinding, dichtbij en ver weg. Verder valt het me ook op, dat de Ambassades ook heel divers zijn. Sommige bestaan al 30 jaar, zoals de Ambassade in Amsterdam die ik laatst bezocht, andere hebben dit jaar voor het eerst meegedaan, zoals de Ambassade die ik in Heemskerk heb ontmoet. Ik zie ook dat het thema vrede heel veelomvattend is en op diverse manieren wordt benaderd: als sociale of politieke activiteit, door academische reflectie, of met een religieuze of spirituele invulling. Het goede hiervan is, dat we hierdoor ook een divers publiek bereiken. Dat is mooi, want vrede raakt ons allemaal, in allerlei aspecten van het menselijk bestaan.

De ondersteuningsbehoeftes van Ambassades van Vrede zijn voor mij heel vertrouwd, vanuit mijn werkervaring bij SKIN-Rotterdam. Het zijn lokale, informele groepen vrijwilligers die vaak vanuit een bepaalde inspiratiebron uit willen reiken naar de samenleving. Veel vragen zijn praktisch van aard, zoals fondswerving of publiciteit, maar daarnaast heb ik bij velen ook duidelijk behoefte aan ontmoeting, uitwisseling, inspiratie en inhoudelijke verdieping ervaren. Vanuit PAX hoop ik de komende tijd hier een zinnig en bruikbaar aanbod voor uit te gaan werken.

De komende periode hoop ik nog meer Ambassades te leren kennen. Nodig me gerust uit, dan kom ik een keer langs! Daarnaast ben ik me natuurlijk ook aan het oriënteren op de vredesbeweging in het algemeen, en relevante maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland. Vragen die ik hierin meeneem, is bijvoorbeeld hoe we in Nederland de bewustwording kunnen vergroten over conflicten, wij-zij-denken, en de uiterste consequenties van bepaald gedrag dat wij nu zien in ons land. Hoe kunnen we met elkaar er voor zorgen dat men zich gehoord voelt met hun zorgen en verlangens, dat men verbonden blijft en niet afhaakt, en alle energie constructief in gaat zetten in het opbouwen van een betere samenleving in plaats van destructieve stappen te zetten? Hoe kunnen wij als vredesbeweging samenwerken, de krachten bundelen, en welke rol kan ik daarin spelen? Een interessante en actuele uitdaging dus, die ik met plezier aan ga!’

Madelon Grant is bereikbaar via grant@paxforpeace.nl.

< terug naar nieuwsoverzicht