< terug naar nieuwsoverzicht

Inspiratiedagen: "Vredeswerk is: de verbindende krachten sterker maken"

14-05-2019

We blikken terug op drie geslaagde inspiratiedagen in Amersfoort, Nijmegen en Rotterdam!


 

Polarisatie
De eerste inspiratiedag in Amersfoort werd geopend door Jan Gruiters waarin hij uiteenzet wat verbindende krachten voor hem betekent en het belang daarvan benadrukt. George Gelauff borduurt voort op het belang van het zoeken naar verbinding in onze huidige gepolariseerde samenleving. George legt uit met behulp van het Polarisatiemodel van Bart Brandsma dat het publieke debat wordt op de flanken gevoerd waardoor de discussies verharden, de flanken groter worden en de (stille) midden groep steeds kleiner wordt. Maar juist in deze tijd is verbinding belangrijk. Echter gaat dit in kleine stappen maar geeft veel voldoening en creëert bijzondere ontmoetingen met mensen die waar je wellicht niet snel mee in contact zou komen.  

Uitzichtloosheid
In Nijmegen stelt Qader Shafiq zich de vragen hoe hoop kunnen houden  in de soms zo uitzichtloze situaties waarin onze medemensen zich bevinden. De mensen die verbinding onmogelijk worden gemaakt door de hoge fysieke en figuurlijke muren. Desondanks is het uiterst belangrijk de verbinding toch aan te gaan. De hoop op vrede is vrede. 

Gastvrijheid als basis voor verbinding
Tijdens de laatste inspiratiedag in Rotterdam verkent Ad Uijtdewilligen de antwoorden op twee vragen; is er een recht op gastvrijheid voor menden die aan onze deur kloppen en bestaat er van onze kant een plicht tot gastvrijheid? Ad stelt dat wederzijdse gastvrijheid mensen verbindt, over grenzen. Daarmee kan gastvrijheid gezien worden als de basis van vrede.

Lees in de  Inspiratiebundel ook de rest van de  openingswoorden van de sprekers.  

Vredesweekmaterialen
Zoals aangekondigd zijn alle Vredesweekposters onthuld tijdens de drie inspiratiedagen. Jakob de Jonge heeft samen met een aantal Ambassades inspiratie opgedaan om zo posters te ontwerpen die bij het thema ‘Vrede verbindt over grenzen’ passen. Op basis van de reacties is dit zeker gelukt. De posters zijn samen met de andere fysieke materialen binnenkort beschikbaar in onze webshop dus hou de nieuwsberichten in de gaten! Nieuw zijn dit jaar de e-learnings van de thema's fondsenwerving en promotie. In deze e-learnings worden handige tools en tips aangereikt die je vredesweekactiviteit nóg succesvoller kunnen maken!

< terug naar nieuwsoverzicht