< terug naar nieuwsoverzicht

Inspiratiedag in Amersfoort; “Verbinding door de ander écht te ontmoeten over je eigen grenzen heen.”

15-03-2019

De eerste Inspiratiedag van 2019 is een feit! Een mooie groep mensen kwam op 9 maart samen in Amersfoort om na te denken hoe je je anno 2019 kunt inzetten voor een vreedzame samenleving. 


 

Vrede verbindt over grenzen
Jan Gruiters, algemeen directeur bij PAX, stipt in zijn openingsbijdrage het belang van verbinding aan. En wie een verbindende kracht wil zijn moet ook over grenzen heen. Dit kunnen grenzen tussen landen, culturen en religies zijn maar ook grenzen die dichter bij onszelf liggen. Tegelijkertijd is het goed om soms grenzen te stellen: als het gaat op controversiele wapenhandel en kernwapens, of om geweld tegen burgers, moeten we helder een geluid laten horen dat dat niet oké is. 

Annemarie Middelburg van de Pax Christi Ledenraad heette alle aanwezigen welkom en legde uit dat de Ledenraad namens de achterban als klankbord van PAX fungeert. Om die reden gaf ze aan het fijn te vinden om op deze Inspiratiedag de betrokken achterban te ontmoeten. 

Daarna verzorgt George Gelauff een verdieping van het Vredesweekthema door te kijken hoe de dynamiek van polarisatie werkt. Polarisatie wordt in de hand gewerkt door kleine, extreme polen die hard roepen, terwijl de grootste groep mensen in het midden eigenlijk vrij genuanceerd is. Depolarisatie kan bereikt worden door de groep in het midden te verbinden en versterken in plaats van je te richten op de polariserende flanken. Die verbinding kunnen we samen zoeken door elkaar te ontmoeten en onze krachten te bundelen.

Na de inspirerende woorden van Jan en George is het tijd voor de onthulling van de eerste Vredesweekposter. En wat is ie mooi geworden! Ook benieuwd naar het resultaat? Vanaf mei zijn de posters te bestellen in de webshop.

Workshops
Tijdens de workshops is er ruimte om inspiratie op te doen voor activiteiten die je in de Vredesweek kan organiseren. Bijvoorbeeld door een viering of een Walk of Peace te organiseren. En hoe vind je uit aan wat voor activiteit jouw dorp of stad behoefte heeft? Of, hoe kun je vruchtbare partnerschappen opbouwen? Tijdens alle workshops komt het thema ‘jongeren betrekken’ prominent naar voren. Maar hoe betrek je die jongeren? Een uitdaging maar tegelijkertijd lijkt iedereen het min of meer eens te zijn: jongeren betrek je door ze eigenaarschap te geven over de activiteit. Kijk hier terug hoe de Ambassade van Vrede Apeldoorn dit heeft gedaan.

Fondswerving en promotie
PAX hecht waarde aan een divers workshop-aanbod wat aansluit bij het Vredesweekthema. Voor twee terugkerende thema's hebben we een e-learning ontwikkeld, een website waar je meer kunt leren over fondsenwerving en de promotie van je activiteit. Hier kun je op ieder moment van de dag zelf terecht. PAX kan je natuurlijk ook nog verder ondersteunen.

Inspiratiedagen Nijmegen en Rotterdam
Was je niet in de gelegenheid om de inspiratiedag in Amersfoort bij te wonen? Of ben je nieuwsgierig naar de workshops en de andere sprekers? Kom dan naar de inspiratiedag in Nijmegen of Rotterdam! Met bijdragen van Qader Shafiq in Nijmegen en Miriam Struyk in Rotterdam. Meld je nu aan en hopelijk tot dan!

< terug naar nieuwsoverzicht