< terug naar nieuwsoverzicht

Hutspot en hummus, dat gaat prima samen

Bericht geplaatst op: 11-09-2018

Hutspot en hummus, dat klinkt niet echt als een logische combinatie. Toch hebben Filar en Marieke, twee enthousiaste twintigers uit Utrecht, de keukens van het westen en oosten gemengd. En wat blijkt… het is lekker samen! Hutspot & Hummus werd zelfs een project waarmee de twee hun grootste hobby’s samenbrengen: koken, bloggen en nieuwe mensen ontmoeten. Een succesvol project waarmee ze nieuwe Nederlanders een welkom gevoel geven.“Vaak klinken projecten rond integratie en sociale cohesie zo zwaar en moeilijk”, zegt Filar. “Terwijl het zo simpel is om mensen warm welkom te heten. Samen koken en eten is een makkelijke manier om anderen te ontmoeten.” Elke drie maanden organiseren zij een international dinner waar steeds zo’n veertig mensen op af komen. Hun eigen vrienden en een hoop Syriërs. “En ook mensen uit Marokko, Sudan, Irak en Zimbabwe schuiven aan”, zegt Marieke.

Koppelen
Iedereen neemt iets te eten mee en samen vormen deze hapjes een bonte verzameling van internationale gerechten. Marieke: “Ons doel is dat mensen met elkaar in contact blijven. We proberen mensen te koppelen die iets aan elkaar kunnen hebben. Na één van de avonden heeft Khaled uit Syrië bijvoorbeeld een woonplek gevonden. Mooi toch?!”

Eén keer per maand houden ze een ‘donderdagdiner’, meestal in de keuken van Filar.  "We nodigen mensen van verschillende culturen uit en iedereen neemt wat te eten of te drinken mee. Een gezellige manier om samen te komen en elkaars eten te proeven. We doen dit met kleine groepen zodat iedereen elkaar goed kan leren kennen."  

Kijkje in een andere keuken
De twee meiden bloggen over hun kook- en eetavonden. Op hun website delen ze verhalen en verrassende recepten die ze samen met vluchtelingen maakten. Wat dacht je van Indische pindakaassalade of een Syrische schotel met de aantrekkelijke naam Verbrande Vingers? Ze hopen dat door de blogs mensen in Nederland inzien hoe makkelijk het is om nieuwe landgenoten te ontmoeten. Marieke: “Want naast lekker eten gaat het ook om het uitwisselen van verhalen en het leren kennen van andere culturen. Zo geven we ook Nederlanders een kijkje in een andere keuken.”

Ook tijdens de Vredesweek komen zij in actie en organiseren ze een ‘donderdagdiner’ in de keuken van Filar. Meer lezen? Kijk naar ook eens op hun website: www.hutspothummus.nl

< terug naar nieuwsoverzicht