Het verhaal achter Ambassade Ysselsteyn
12-07-2016
Hoe bereidt jullie ambassade zich voor op de Vredesweek? En wat inspireert en motiveert jullie om je actief in te zetten voor vrede? Dat en meer vroegen we aan Sjoerd Ewals, contactpersoon van de Limburgse Ambassade van Vrede Ysselsteyn. Sjoerd werkt als educatief medewerker bij het jeugdontmoetingscentrum (JOC), een groepsaccommodatie en educatief centrum naast de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Sinds 2014 is het JOC een Ambassade van Vrede. Maar waar houden zij zich zoal mee bezig?

Wanneer we Sjoerd spreken, is hij net klaar met het verzorgen van een rondleiding over de Duitse militaire begraafplaats waar 32.000 gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Op deze begraafplaats liggen niet alleen Duitse militairen begraven, maar ook vrouwen, vluchtelingen, kindsoldaten en militairen afkomstig uit andere landen. De begraafplaats laat ervaren welk onheil oorlog kan aanrichten. Het JOC vindt het belangrijk dat verhalen over de oorlog verteld blijven worden en niet in de vergetelheid raken. Deze verhalen uit het verleden verbinden ze aan gebeurtenissen uit de actualiteit. Oorlog en haat zijn immers helaas nog steeds aan de orde van de dag. Hun doel? “De jeugd ontmoet het verleden en werkt gezamenlijk aan vredesprojecten”. Met hun programma’s willen ze bezoekers stimuleren te reflecteren op hun eigen gedrag en niet te snel te oordelen over andere culturen.
Vredesprojecten voor jong en oud
Het JOC organiseert het hele jaar door vredesprojecten voor schoolgroepen, verenigingen en nog vele andere organisaties. Van het luisteren naar verhalen van ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog tot het werken op de begraafplaats en het deelnemen aan workshops; bij het JOC is dit allemaal mogelijk! Zij zijn als organisatie dus altijd actief bezig met vrede. Het was dan ook een logische stap voor hen om zich in 2014 aan te sluiten als Ambassade van Vrede bij PAX. Naast de vredesprojecten die gedurende het hele jaar plaatsvinden, worden er ook speciale tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd. In 2015 was er bijvoorbeeld een foto expositie te bezichtigen met foto’s van Syrische kinderen die gevlucht waren naar Jordanië. Deze tentoonstelling vond plaats in het kader van ‘International Red Hand Day’, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor kindsoldaten.
“Wereldvrede begint in Ysselsteyn”
Tijdens de Vredesweek, en de Internationale dag van de Vrede, organiseert het JOC elk jaar een extra activiteit voor jongeren, zoals een gedichten- of fotowedstrijd. Dit doen ze vaak niet alleen. Regelmatig werken ze samen met een van hun partners (bijvoorbeeld Stichting Vredeseducatie, oorlogsmuseum Overloon en kamp Westerbork). Wat ze deze Vredesweek gaan doen is nog onbekend. Maar dat ze iets gaan doen staat vast! Het motto ‘Vrede verbindt’ sluit perfect aan bij het werk van het JOC. Waar zij voor staan? Verzoening over de graven en samenwerken voor vrede. Dat verzoening plaatsvindt en dat er samengewerkt wordt voor vrede bleek afgelopen jaar toen Russische en Amerikaanse militairen tijdens de Duitse dodenherdenking samen een krans legden op de begraafplaats in Ysselsteyn. De burgemeester sprak met de volgende woorden over deze gebeurtenis: “wereldvrede begint in Ysselsteyn”.
Wil je meer lezen over het JOC en de activiteiten die zij organiseren? Bezoek dan hun website en Facebook pagina.