< terug naar nieuwsoverzicht

Herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog

08-11-2018

Komende zondag 11 november is het om 11:00 precies 100 jaar geleden dat een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog kostte tussen zestien en twintig miljoen mensen het leven, van wie negen miljoen soldaten. Nog eens het dubbele aantal soldaten werd gewond. Van de aantallen burgerslachtoffers bestaan alleen ruwe schattingen.


Otto Dix, een soldaat die meevocht aan de Somme en aan het Oostfront, schilderde in 1924 het schilderij ‘Wounded Soldier’, ‘Gewonde Soldaat’. Soldaten waren kanonnenvlees in de Eerste Wereldoorlog; bij bosjes werden ze uitgeschakeld. Maar het schilderij laat zien dat het vuur in de ogen moeilijk te blussen is. De gewonde strekt zijn handen uit, opent zijn mond en probeert onze ogen te vangen. Een Bijbels beeld, los van elke politieke context. Pakken wij zijn hand om hem overeind te helpen? Beantwoorden wij zijn schreeuw? Kijken we hem aan?

Zoals deze jonge soldaat waren er tallozen. En het gebeurt nog steeds. Het kwaad uitgeschakeld? De onschuld vermoord? Wie is strijder, wie is vijand? Wie is slachtoffer? Wie is burger, wie is militair? Iedere oorlogservaring laat sporen en wonden na.

Ook vluchtelingen in Europa zijn een beeld van ‘the wounded soldier’. Zichtbaar of onzichtbaar. In het neutrale Nederland werden in de eerste maanden ongeveer 1 miljoen vluchtelingen opgenomen, vooral uit België, op een bevolking van zes miljoen.

Sommige wonden genezen. Aan andere gaat een mens kapot. De grote verwoestingen werden ons land bespaard. In veel andere landen wordt ‘de Grote Oorlog’ elk jaar herdacht op 11 november: Wapenstilstandsdag. Dit jaar valt deze dag op zondag en hij krijgt bijzondere aandacht, omdat het 100 jaar geleden is dat de wapens zwegen.

Ben je kerkelijk actief? Dan is het misschien handig om te weten dat de Raad van Kerken een gebed en achtergrondmateriaal beschikbaar heeft gesteld, om handvaten te bieden hoe je komende zondag in de kerkdienst om 11:00 hier even stil bij kunt staan. Ook de website van de Wereldraad van Kerken schenkt aandacht aan het het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Sanneke Brouwer, lid van de Pax Christi Ledenraad, schreef een blog 'Samen zijn we niet bang in het donker'.

< terug naar nieuwsoverzicht