< terug naar nieuwsoverzicht

Hallo lieve vredesmensen, Vincent Bijlo hier

Bericht geplaatst op: 12-09-2018

Hallo lieve vredesmensen, verbinders en verzoeners,

Vincent Bijlo hier, Vredesambassadeur van PAX. Dit jaar zal de Vredesweek nog vrediger verlopen dan vorig jaar. En met vredig bedoel ik dan niet vredig in de zin van rustig, rustiek of gezapig, met vredig bedoel ik dat de hele week er op gericht zal zijn vrede te brengen, uit te dragen, vrede te zijn.


Dat kan, ook in Nederland, een land waar geen oorlog woedt. Jullie zijn die vrede, jullie zijn de onmisbare schakels die ons land, Europa en de wereld nodig hebben.

Dat klinkt zeer hoogdravend, maar dat is het niet. Zonder mensen geen oorlog, zonder mensen ook geen vrede. Maar wat is vrede? Het is niet het echte antwoord op oorlog, het echte antwoord op oorlog is liefde. Liefde voor je omgeving, je medemens en jezelf.

Die liefde hebben jullie, anders was je niet actief in de Vredesweek. Jullie stellen, hoe klein je die misschien ook vindt, een daad, een vredesdaad. Of je nou een Walk of Peace organiseert, meewerkt aan een College Tour, een dialoog op gang brengt in je buurt, of aanwezig bent bij de uitreiking van onze PAX Duiven op 21 september in Amsterdam, wat je ook doet, je doet iets.

Je bent niet onverschillig. Je gunt iedereen een leven in vrede. Dat doen de meeste anderen natuurlijk ook, maar jullie gunnen is actief. Jullie zijn betrokken.

We denken allemaal wel eens: O jongens, wat heeft het voor zin wat ik doe. We voelen ons allemaal soms heel erg klein. We vinden de wereld dan zo ongelofelijk cynisch. Geld en het streven naar macht maken de dienst uit en de wapenindustrie regeert.

Jaja, dat zal allemaal, dat is misschien ook waar, maar waarom zouden we ons daarbij neerleggen? Als we niets doen, weten we zeker dat er niets verandert. Als we wel iets doen, als we spreken over oorlog, als we vluchtelingen opvangen, als we lopen voor vrede, als we voormalige vijanden met elkaar in contact brengen, dan laten we zien dat we allemaal mensen zijn. Mensen die maar één ding echt willen: Vrede.

Ik wens jullie heel veel succes, deze Vredesweek en alle Vredesjaren die nog zullen volgen, en ik hoop jullie tijdens de Week ergens in Nederland tegen te komen.

Hartelijke groet, Vincent.

< terug naar nieuwsoverzicht